Evropska liga
0

Porto i Braga u portugalskom finalu

Totalsport
Portugalski finale Europa lige 18. će maja na Aviva stadionu u Dublinu igrati Porto i Braga. Porto je sačuvao golemu prednost (5-1) iz prvog dvoboja izgubivši kod Villarreala 3-2.

Senzacionalan je uspjeh, ionako prisutan plasmanom u polufinale, pojačao mali portugalski klub iz Brage, tek jednom prilikom osvajač Portugalskog kupa, i to davne 1966. godine. Pod vodstvom velikog trenera, početkom 90-ih izuetno nadarenog napadača Porta i portugalske reprezentacije Domingosa Paciencije, na svom je stadionu Braga pobijedila Benficu 1-0 i prošla zahvaljujući pogotku u gostima uprkos činjenici da je ukupan rezultat bio 2-2.

Gol odluke u 19. je minuti krasnim udarcem glavom nakon kornera s lijeve strane zabio Custodio.

Bio je to šesti pogodak Domingosovih igrača ove godine u Evropskoj ligi u osmoj igranoj utakmici.

Do kraja dvoboja oba su sastava imala lijepi broj prilika za pogodak, Benfica čak i više. Najbliže izjednačenju u završnici je prvog dijela bio Saviola, koji je na sjajno proigravanje Cardoza pogodio prečku.

Sastav Jorgea Jesusa, oslabljen za neigranje ponajboljeg igrača, povrijeđenog Argentinca Eduarda Salvija, upisao je tako na kraju prvi poraz u takmičenju u 2011. godini. Pokazao se izuzetno skupim.

Porto je i u Villarrealu dokazao klasu. Imali su na Madrigalu igrači Andrea Villas-Boasa 2-1 vodstvo i potom zatresenu prečku sjanoga kolumbijskog veznjaka Freddyja Guarina iz slobodnog udarca s preko 30 metara u 64. minuti. Pretkraj su dvoboja domaći ipak golovima Capdeville i Rossija iz 11-erca došli do pobjede.

Ukupno je, međutim, Porto slavio 7-4 i izborio svoj novi finale u Europa ligi nakon Kupa UEFA-e 2003. godine, koji je pod vodstvom Josea Mourinha završio 3-2 trijumfom nad Celticom u Sevilli.

Pet od sedam golova Špancima je zabio drugi sjajni Portov Kolumbijac, 25-godišnji napadač Radamel Falcao. U 48. je minuti na asistenciju Guarina zabio svoj 16. ovosezonski pogodak u takmičenju, čime je srušio 15 godina stari rekord Jürgena Klinsmanna. U Bayernovoj šampionskoj sezoni 1995/96, koja je završila pobjedom u finalu Kupa UEFA-e nad Zidaneovim Bordeauxom, njemački je centarfor zabio 15 golova.

Evropska liga, polufinale, revanš utakmice:

Villarreal – Porto 3-2, ukupno 4-7 (Cani 17, Capdevilla 75, Rossi 80-11m / Hulk 40, Falcao 48) Braga – Benfica 1-0, 2-2 (Custodio 19)