"Mogao je biti spašen 41 život"
1

Porodice žrtava tragedije na Hillsboroughu traže novu istragu

Totalsport
Opsežna dokumentacija koju su prošle sedmice dobili na uvid podstakla je porodice žrtava tragično preminulih na stadionu Hillsborough u Sheffieldu 1989. godine na pokretanje novoga istražnog zahtjeva.

Objavili su to iz Hillsborough Family Support Groupa (HFSG), udruženja koju su osnovale proodice 96 tragično stradalih Liverpoolovih navijača na utakmici FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Foresta.

Razlog za to nalaz je Istražne komisije formirane prije dvije godine, a koji opovrgava navod iz sudske presude nakon tragedije. U njoj je prihvaćeno da je kod svih 96 žrtava ili biološka ili klinička smrt nastupila 15 minuta nakon trenutka tragedije. Nova je istraga pokazala da je mogao biti spašen 41 život da je hitna pomoć bila organizovana bolje.

Katastrofalno urušavanje stajat će tribine stadiona u Sheffieldu dogodilo se 15. aprila 1989. godine tokom polufinalnog dvoboja FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. Od ukupnog broja žrtava 94 su osobe smrtno stradale na licu mjesta, a još dvije na putu prema bolnici. Povrijeđeno je još 766 osoba. Svi stradali bili su navijači Liverpoola.