Naplata duga u dijamantima
0

Porezna policija zaplijenila dio Maradonine imovine

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Početkom godine Talijanska porezna uprava objavila je putem vlastitih internet stranica da od argentinskog nogometnog selektora Diega Maradone potražuje 37 miliona eura neplaćenog poreza.

Dug se odnosi na razdoblje kada je argentinski nogometaš igrao u talijanskoj Seriji A u dresu Napolija, od 1984. do 1991. godine.

Talijanske su porezne vlasti tako izračunale da je danas 49-godišnji selektor argentinske reprezentacije platio premalo državi od brutto-svota koje je primao od ugovornih rata i sponzorskih ugovora: u državnu je blagajnu uplatio samo današnji ekvivalent 42.000 eura, što u prosjeku ispada otprilike 0.1% od ukupnih potraživanja države.

Tako su porezni organi odlučili posjetiti Maradonu u Meranu u talijanskim Alpama, gdje je Argentinac nedavno stigao na antistresnu i dijetnu kuru nakon što je posrnuo u novim dvjema kvalifikacijskim utakmicama ugrozivši tako izglede za nastup južnoameričke i svjetske nogometne velesile na SP-u u Južnoafričkoj Republici.

Talijanski mediji pišu da su porezni organi Maradoni oduzeli dio imovine u vrijednosti od 4.000 eura kao privremeni polog za otplatu duga. Iako se ne navodi točno što je Maradoni oduzeto, talijanska televizijska postaja Sky TG24 izvještava da je riječ o dijamantima.

Prije tri godine Maradoni je porezna policija prilikom posjeta Napulju, gdje je sudjelovao na priredbi u dobrotvorne svrhe, oduzela dva vrijedna sata marke Rolex.

Talijanski porezni sistem posljednjih godina redovno kuca na vrata mnogim poznatim i bogatim sportašima koji su u prošlosti živjeli i radili na Apeninima. U sličnim su situacijama bili Marco van Basten i Valentino Rossi. Obojica su se nagodili i platili manje od pedeset posto potraživanja poreznika.