NK Čelik na odmoru do 9. januara
0

Porča: Imamo vremena da posložimo planove i želje

ZEDA
U Nogometnom klubu Čelik, nakon uspješno završene polusezone koja je počela rezultatski katastrofalno i sa brojnim drugim problemima u vezi sa klubom, nagovještavaju mirnije proljeće. Klub će tokom zimske pauze ići na smanjenje broja igrača pod ugovorima, ali i tražiti rješenja u pojačanjima za efikasniji nastavak prvenstva.

Čelik bi na proljeće, prema nekim spekulacijama, mogao ostati bez Damira Tosunovića, Aleksandra Kikića i Darka Mitrovića sa kojima ugovori bili sporazumno raskinuti, ali i bez kapitena Emira Hadžića, Kenana Nemeljakovića i Adisa Čulova, kojima su istekli ugovori i koji najvjerovatnije neće biti produženi. Privremeno bi sa liste igrača mogla biti skinuta i dva mlada igrača Haris Seferović i Armin Arnaut koji i dalje ostaju pod ugovorom sa Čelikom i kojima je ponuđeno da idu na posudbe u druge klubove. Naravno, ovo su sve spekulacije javnosti za koje direktor kluba Alija Porča kaže da nemaju osnova, jer Klub nije o tome raspravljao, niti se odredio.

''Do početka priprema za narednu sezonu, do 09.januara, imamo dovoljno vremena da posložimo sve naše planove i želje, a Klub će, kada bude imao bilo kakve informacije, zvanično saopćiti svoje odluke'', kaže Porča.

O ambicijama tokom proljetne utrke za bodovima Premijer lige u Čeliku ne žele govoriti, ali je očito da su svjesni da pored Željezničara, kojeg godinama ne mogu pobijediti, Sarajeva, Borca i Širokog, nemaju velike šanse da se izbore za mjesto koje vodi u neka od evropskih takmičenja. Čelikove evropske ambicije su usmjerene prema ljetu 2013. i 2014. godine, do kada bi se mogla dovršiti rekonstrukcija stadiona Bilino Polje.

U trenutnom statusu Čelik će nastojati na proljeće u svojoj ekipi afirmisati neke od igrača koji će im trebati za ''veliki napad na Evropu''. Jedan od njih je napadač Jasmin Smriko, koji će se u zimskoj pauzi iz NK Vitez vratiti na Bilino Polje. Svoje mjesto u timu crveno-crnih napokon bi trebali dobiti Horić, Dilaver, Stupar, Šišić i dva juniora koja kucaju na vrata prvog tima. Ovi igrači bi narednog proljeća trebali biti standardni suigrači Puriću, Vršajeviću, Kapetanu, Martinoviću, Heći, Damjanoviću, Čoviću, Sadikoviću i Jusiću.

Prebolovao je Čelik tokom jesenjeg dijela i bolesti ''vruće trenerske klupe'', a opredjeljenje Uprave za domaćeg trenera Elvedina Beganovića za sada se pokazalo kao dobro rješenje. Treba, ipak, razmišljati i o većoj stručnoj profesionalizaciji unutar Kluba, jer odlaskom Nermina Šabića sa direktorske pozicije kreativne poslove sportskog direktora, barem zvanično, niko ne vodi, a klub koji ima evropske ambicije mora imati savršenu organizaciju.