Iran kao opomena
0

Poraz koji je ukazao na brojne probleme

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Sreća pa je nogometni dvoboj naše nogometne reprezentacije sa Iranom bio prijateljski! Poraz od 3-2 pokazao je brojne slabosti naše nacionalne vrste pred nastavak kvalifikacija za plasman na planetarni nogometni izlog.

Prvo poluvrijeme izabranici Ćire Blaževića dominirali su travnjakom, te stvorili nekoliko izglednih prilika, no na odmor se otišlo sa nepopularnih 0-0. U nastavku smo sa dvije asistencije Pjanića i dva gola Džeke došli do 2-0, igrali kompaktno i kontrolisali loptu. Nakon toga šef državne selekcije izvršio je nekoliko izmjena (to će se pokazati kao ključnom greškom) što je dovelo do pada trke na sredini terena.

Pobijedili sami sebe

Smanjenje vodstva u 79. minuti prezentira potpuni raspad sistema igre koje je eskaliralo u zadnjih desetak minuta. Kontinuiran pritisak na našu posljednju liniju doveo je do gubljenja lopti, što je dodatno ohrabrilo goste koji dolaze do poravnjanja četiri minute prije isteka regularnog dijela. Pogodak u trećoj minuti sudijske nadoknade i potpuni rezultatski obrt (od 0-2 do 3-2) završili su žalosnu koševsku večer. Poraz je donio val pesimizma i brojne kritike pred ključne kvalifikacione sudare.

Ova utakmica pokazala je da Nurković, Radeljić i Damjanović trenutno nisu u formi ili nemaju reprezentativni kvalitet. Također se pokazalo da izostanak Misimovića predstavlja pretežak hendikep za reprezentaciju. No, potvrdila se i teza da je Pjanić veliki talent i da selektor u budućim reprezentativnim avanturama ozbiljno može računati na igrača Lyona (ovo se posebno odnosi na narednu kvalifikacionu utakmicu kada izostaje veznjak Wolfsburga).

Sve navedeno sugerira da BiH za daljnje ambicije mora bitno poboljšati igru. I protiv Belgije u Zenici u posljednjih pola sata branili smo 2-0, pa smo čak i sa igračem više primili pogodak. Sličan pad drugi put nije prošao nekažnjeno. Koji je uzrok? Vjerovatno je naš selektor držao spoznaju da je vodstvo od dva gola razlike dovoljno za pobjedu, te kako će sa igrom bez mnogo rizika kontrolirati suparnika.Odrekao se vlastite napadačke igre, htio čuvati rezultat. Ideja nije prošla. Reklo bi se da smo pobijedili sami sebe.

Eksperiment koji nije prošao

Je li naša selekcija prerano upisala trijumf? Je li BiH fizički u rezervi ili je pad došao zbog slabije forme pojedinih igrača? Jesu li očekivanja javnosti od ove generacije previsoka ili nogometaši koji sjede na klupi nemaju vrijednost za otvorenu borbu sa suparnikom? Najbliže istini čini nam se ovo posljednje. Ipak, jasnije odgovore imaćemo nakon Armenije i Turske.

Dodamo li tome da su nedostajali Misimović, Rahimić, Muratović, Hasagić, Berberović i Vladavić onda je posve jasno gdje leži uzrok poraza. Na kraju je i Ćiro Blažević priznao svoju pogrešku te napomenuo da najozbiljnije može računati na 12 ili 13 igrača.

Treba biti realan, niti jedan trener, pogotovo nakon poraza od Irana, neće revolucionarno mijenjati ekipu kojoj vjeruje (sastav koji je pobijedio Belgiju). Eksperiment sa pojedinim nogometašima očito nije prošao.

Ostaje da vidimo hoće li biti rezova ili samo korekcija za kvalifikacione okršaje koji nas očekuju za nešto više od dvadesetak dana. Utakmica sa Armenijom daće mnoge odgovore, pobjeda bi donijela samopouzdanje pred susret sa izabranicima Fatiha Terima samo nekoliko dana kasnije.

O Turskoj, koja se nameća kao presudna utakmica, rezmišljat će se tek nakon Armenaca. A ako bi eventualno uspjeli u oba meča doći do kompletnog plijena to bi praktično značilo da smo milimetar do baraža.

Nešto malo i o linijama. Odbrana koja je tretirana kao najsporniji dio tima pokazala je brojne pukotine. Posebno treba da brine činjenica da Supić (koji je trenutno prvi golman) još uvijek nema kluba, te samostalno trenira. Zamjena protiv Irana nije opravdala očekivanja, a još uvijek nismo sigurni da li će se odazvati Asmir Begović. Sve ovo treba da zabrinjava selektora.

Do sada smo uvijek hvalili igru naše vezne linije. U sudaru sa Iranom nedostajala su tri od četiri igrača iz udarne postave (Misimović, Rahimić i Muratović). Ne treba bježati od istine da je pad u igri ovog dijela tima jedan od osnovnih razloga poraza. Sa pomenutim igračima sredinu u prvih jedanaest još čini Senijad Ibričić. Prve alternative su Pjanić, Štilić, Bajramović i Vladavić.

Mnogo puta je apostrofirano da imamo moćan napad. Džeko je to pokazao bezbroj puta. I u posljednjem duelu je dva puta poentirao. Za Ibiševića bi se reklo da još uvijek nije u top- formi, pa njegove prave partije tek očekujemo.

Za kraj treba podvući da je Iran velika opomena za predstojeće dvoboje. BiH je još itekako u igri...