Opomena pred kvalifikacije
0

Poraz BiH od Irana 2:3, dva gola Edina Džeke

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Nogometna reprezentacija BiH u posljednjoj provjeri pred nastavak kvalifikacija poražena je od odabrane selekcije Irana 2-3. Utakmicu je na najvećem bh. stadionu pratilo oko 20 hiljada gledalaca.

Početak nije protekao u ispitivanju snaga. Naši su krenuli ofanzivno pa su već u prvoj minuti zaprijetili golu gostiju. Salihović je sa lijeve strane sjajno uposlio Džeku koji iz dosta izgledne situacije prebacuje gol. Izabranici Ćire Blaževića su nakon toga prizemljili igru, nametnuli kombinatoriku i pokušali da šire protivničku odbranu.

Već u 8. minuti nova šansa. Ibričić iz kornera kratko asistira Salihoviću koji šutira pod prečku, no golman Irana je na oprezu. Samo tri minute kasnije novi duboki uzdasi na tribinama. Ibričić sjajno proigrava Džeku. Iako se našao u izglednoj prilici, napadač Wolfsburga nije zahvatio loptu na pravi način.

Iranci su prvi put ozbiljnije zaprijetili u 24. minuti, ali je Supić bez većih problema intervenisao. Narednih desetak minuta igralo se ravnopravno. U 36. minuti Ibišević se sjajno ubacio iza leđa odbrane gostiju, ali je njegov pokušaj izblokiran. Prvi dio okončan je bez golova.

U nastavku su naši nastavili stvarati šanse. Igrala se 52. minuta kada je Miralem Pjanić odigrao fantastičnu loptu na drugu stativu. Džeko je ondje pobjegao svojim čuvarima i glavom poentirao za 1-0. Igru je 64. minuti morao napustiti Supić (zbog povrede) .

Samo minut kasnije dolazimo do 2-0. Sjajna kombinatorika i ponovni centaršut Pjanića (ovoga puta lijevom nogom) u šesnaesterac gostiju gdje je Džeko najprisebniji za povećenje vodstva.

Dvadesetak minuta prije kraja nelogično je zamijenjen dvostruki asisten Pjanić. Igrač Lyona dobio je veliki aplauz sa koševskih tribina.

Poslije nekoliko izmjena u našoj selekciji Iranci dominiraju travnjakom. Gosti su uspjeli smanjiti u 79. minuti kada je na odbijenu loptu (poslije nesigurne intervencije Nurkovića) natrčao Shojaei i pospremio je u mrežu.

U 86. minuti poravnanje. Lošu intervenciju odbrane kažnjava Borhani za 2-2. Potpuni preokret režirao je Teymourian kada pogađa za konačnih 3-2 u trećoj minuti sudijske nadoknade.