Nikola Sarić, igrač Liverpoola
0

INTERVJU / "Popričao bih sa Sušićem o bh. reprezentaciji"

Razgovarao: Edin Isanović
Nikola Sarić
Nikola Sarić
Nikola Sarić rođen je 6. januara 1991. godine u Sarajevu. Godinu dana poslije sa roditeljima je preselio u Dansku. Nogomet je počeo trenirati sa pet godina. Prvi klub gdje je igrao zvao se Boldklubben 1908. Ozbiljniju nogometnu karijeru počeo je graditi u danskom Herfølgeu.

Sjajnim partijama skrenuo je pažnju na sebe, postao je meta mnogih timova. Brojni evropski velikani željelji su ga vidjeti u svojim redovima. Posebno je zadivio nogometne "šmekere" Liverpoola koji su na kraju poslali i najkonkretniju ponudu, pa je Nikola stigao na Anfield.

Relevantna nogometna lica predviđaju mu blistavu budućnost. Sve je izborio isključivo sam, nogometnim znajem i izvrsnom igrom. Probijao se talentom, ljubavlju prema nogometu i upornošću. Do Nikole smo uspjeli doći preko njegovog oca Predraga. Ovim putem mu se zahvaljujemo na izuzetnoj korektnosti.

Za Sarajevo-x.com Nikola govori o tome kako je prije svega bio borac, ustrajan da uspije, bez postavljanja bilo kakve alternative, ponudi Barcelone, Liverpoolu, šansama da zaigra za našu reprezentaciju...

Od kada trenirate nogomet?

Od malih nogu, počeo sam sa pet godina. Čim sam prohodao spavao sam sa loptom. To dobro pamtim.

Nakon sjajnih partija u Herfølgeu brojni evropski klubovi bili su zainteresovani za Vaše usluge. Među njima i Barcelona?

Tako je! Poziv je uslijedio poslije jednog turnira u Španiji. Nakon dva treninga nudili su mi ugovor. U to vrijeme sam imao trinaest godina. Da smo kojim slučajem živili u nekoj drugoj zemlji vjerovatno bi prihvatio.

Razmišljali smo porodično - šta da radimo? Na kraju smo odbili ponudu. Da poslije nije stigao poziv velikog kluba vjerovatno bih žalio čitav život. No, ako budem konstantno napredovao, tražit će me ponovo. Bar ja tako razmišljam.

Liverpool niste odbili?

Pratili su me dugo, kao i svi drugi. Zaista sam imao mnogo poziva. Ipak, iz Liverpoola su bili najkonkretniji, a ja više nisam imao pravo na grešku. Svidjelo im se što sam po njima dobar tehničar i tražili su da to probam uklopiti u engleski tempo i fizičku spremu. Za sada ide po planu.

Da li ste nekada trenirali sa prvim timom i jeste li upoznali neke od zvijezda ovoga kluba?

Svakako! Svaki dan na treningu ima dosta igrača iz prvog tima koji rade sa nama mlađima.

Upoznao sam sve fudbalere. Shvatio sam da je to stvarnost. Ne opterećujem se previše. Oni imaju svoje, a ja svoje. Razmišljam samo o fudbalu, jer sam imao dugu pauzu od godinu dana zbog povrede koljena. No, sada je dobro. Nadam se da ću ubrzo debitovati za prvi tim.

Do kada ste ugovorom vezani za klub sa Anfilda?

Do ljeta 2011. godine. Nadam se da ću taj ugovor produžiti. Želim ostati ovdje! Grad živi za fudbal, to je nešto neopisivo. O drugim ponudama uopšte ne razmišljam, zanima me samo Liverpool.

Ko bi po Vašem mišljenju mogao osvojiti prvenstvo Engleske?

Manchester!

Iako ste rođeni u Sarajevu nikada niste nastupali za BiH. Naime, igrate za selekciju Danske. Da li je ikada bilo kontakata iz Nogometnog saveza BiH?

Ne, nikad niko me nije zvao.

U slučaju da dobijete poziv Safeta Sušića, da li bi se odazvali?

Otac mi je mnogo pričao o Sušiću, Stojkoviću i Savičeviću. Kaže da su bili vanzemaljci. Razgovor bih prihvatio – zašto da ne? Sve dalje je za diskusiju i razmišljanje.

Koliko znate o nogometnoj reprezentaciji BiH?

Znam da igraju dobro i da nisu imali sreće u nekim utakmicama. To znam više preko oca, on to redovno prati. Znam za Džeku, Pjanića i Ibiševića. Ovaj posljednji je, ako se ne varam imao povredu koljena. Drago mi je što se ponovo vratio na travnjak. Najviše informacija imam o Džeki, jer je igrao u Engeskoj protiv Manchestera u okviru Lige prvaka.

Opišite Vaš radni dan?

Ustajem u 8:15 sati. Potom dolazi auto sa vozačem i vozi me u klub gdje doručkujem i treniram. Potom se vraćam kući i odmaram. Imam česte posjete porodice i društva iz Danske. U grad možemo izaći samo ako smo slobodni naredni dan. Inače, vodim strogo sportski život. U klubu postoje jasna pravila ponašanja na terenu i izvan njega, od načina života, ponašanja i ishrane.

Na kraju je Nikola dodao i ovo: "Iskoristio bih priliku da pozdravim sve ljude dobre volje."

Vezani članci