Nogomet
107

Ponovo su aktivni duhovi prošlosti: Hoće li Ješić doživjeti sudbinu Jovića, Jarnija i Kodre?

Piše: Edin Isanović
Miodrag Ješić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miodrag Ješić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bordo tim je neriješenim rezultatom u Prijedoru u subotu praktično otpao iz utrke za naslov prvaka.

Aktuelni šampion BiH trenutno zaostaje osam bodova za vodećom Slobodom i teško da mogu ponovo dotaći vrh. Za takav scenarij trebali bi napraviti niz od devet uzastopnih pobjeda i čekati kikseve ostalih ekipa. Nemoguća misija. Posebno jer igra tima sa Koševa nije niti blizu očekivanog nivoa na terenu.

Jednu od najvažnijih utakmica sezone Sarajevo igra u utorak na najvećem bh. stadionu protiv Slobode u četvrtfinalu Kupa BiH. Tim sa Tušnja je slavio u prvom okršaju rezultatom 2:1. U slučaju eliminacije prvi šef struke Miodrag Ješič hodat će po tankoj žici, a svlačionica će potonuti do samoga dna.

Aktuelnom strategu Bordo tima kopni povjerenje, a po društvenemi mrežama mnogi navijači prizivaju njegov otkaz. Nokaut od Slobode može imati dugotrajno djelovanje, a aktivirani su duhovi prošlosti kada su u martu ili aprilu treneri Sarajeva dobivali otkaze.

Vratit ćemo se tri godine unazad kada je takvu sudbinu doživio Dragan Jović nakon kiksa u Srebreniku protiv tada posljednjeplasirane Gradine. Robertu Jarniju presudio je prije dvije godine remi u Prijedoru, dok je Mehi Kodri prošle godine poslije neriješenog rezultata protiv Čelika na Koševu uručen otkaz. Svako proljeće donosi bolna prizemljenja.

Narušen imdiž kluba

Dakako, za Sarajevo je Sloboda pitanje opstanka sezone. U slučaju eliminacije klub će još više zaroniti u krizu. Prolazak u polufinale neće riješiti nagomilane probleme, ali će donijeti bar malo mira pred nastavak sezone.

Je li Sarajevo spremno ostvariti cilj? Ukupna atmosfera u kojoj se dočekuje uzvrat je negativna. Uzdrmano Sarajevo igrat će pod velikim pritiskom kojem će najviše biti izložen Miodrag Ješić. Ovaj srbijanski stručnjak doveden je kao "Mesija“ nakon devetog kola kada je Bordo tim zaostajao četiri boda za tada vodećim Zrinjskim. Trenutno koševski tim zaostaje duplo više bodova za Slobodom.

U utakmicama kada je gubio govorio je kako je kratko vrijeme upoznavanja i da će navijači na proljeće vidjeti jedno "novo Sarajevo“. Vidjeli su, ali mnogo lošije od onog u jesenjem dijelu sezone. Vidjeli su "mučenje“, igru bez vizije, vidjeli su nogometaše koji su angažovani, a koji nemaju kvalitet za Bordo tim. Vidjeli su narušeni imidž kluba.

Ovaj strateg imao je potpuno povjerenje Uprave kluba i navijača, ali je potpuno razočarao. Uostalom, brojke su nemilosrdne, a očigledno je potcijenio BHT Premijer ligu.

Lako se odrekao usluga kvalitetnih igrača

Ješić je napravio nekoliko velikih grešaka koji su ga udaljili od prvog mjesta na tabeli i doveli do aktuelne agonije. Prije svega lako se odrekao igrača koji su sa Sarajevom osvojili naslov prvaka. No, nogometaši koji su došli kao zamjena, pokazalo je vrijeme, kvalitetom su lošiji od onih koji su napustili Koševo.

Dakako, neki i nisu imali kvalitet da ostanu na Koševu, dok je za pojedine itekako bilo mjesta unutra. S druge strane, pred sam početak prvenstva Ješić je dopustio da Krste Velkoski napusti klub, a to je bio samo još jedan njegov loš potez u nizu.

Podsjetimo, u šampionskoj sezoni makedonski reprezentativac je bio prvi strijelac lige.

Osim toga, i prvi topnik aktuelne sezone Leon Benko je kod ovog trenera završio na klupi. Premda je bivši hrvatski reprezentativac već davno dokazao svoj kvalitet, prednost je Ješić davao brazilskom igraču Cesaru koji je doveden na njegov zahtjev. No, očigledno je da je bh. liga kvalitetnija od one u Mijanmaru gdje je ovaj napadač dobro igrao, kako se tvrdilo.

Krah transferne politike

Prvi šef struke FK Sarajevo imao je, za razliku od svoji prethodnika, odriješene ruke da otpusti igrače i da angažuje pojačanja. Dakle, imao je kompletne ovlasti na polusezoni kao trener-menadžer. Kupuj strano i skupo. To je bila Ješićeva egida, a malo je onih koji su pokazali da imaju kvalitet.

Kupovalo se na preporuke, bez dubljeg ulaženje u igračke karakteristike "pojačanja“. Transferna politika je krahirala na polusezoni. Posebne slabosti ekipa pokazuje u zadnjoj liniji. Teško se sjetiti kada ekipa nije primila pogodak. Puno je slabosti i pukotina u posljednjem bedemu, a hrvatski trener Krunoslav Jurčić je na pripremama u Antaliji izjavio kako Sarajevo igra - naivno.

Upravo su to navijači i vidjeli u Prijedoru gdje je Sarajevo protiv već otpisanog Rudara bilo nemoćno. Kako drugačije objasniti neshvatljive taktičke postavke za bh. prilike dobro plaćenog stratega i stručnog štaba koševskog tima. Kriza je očigledna i evidentna.

Nepoznavanje modernih taktičkih trendova u nogometa

Pokazivao je u prethodnim utakmicama Ješić elementarno nepoznavanje modernih taktičkih trendova u nogometu, tvrdoglavo forsirajući nerazumljivu formaciju koju je on nazivao 4-4-2, a u praksi je ustvari bila 4-2-4 ili 4-1-5. Takvo taktičko "samoubistvo“ samo potvrđuje pomenute riječi Jurčića.

Ne postoji ozbiljan klub na svijetu koji igra sličnu formaciju ili ostavlja jednom ili dvojici igrača da pokrivaju ogroman prostor tokom igre. Zbog toga i apsolutni fizički nadmoćan za ovu ligu veznjak Edin Rustemović ponekada djeluje sporo i nije u stanju da sustigne protivničkog igrača, dok Brazilac Emerson, zasigurno igrač sa velikim tehničkim potencijalom, podsjeća na amatera iz nižih liga i rangova takmičenja koji ne može da odgovori fizičkim zahtjevima moderne i efikasne igre.

Dosta pogrešaka, loših procjena i promašaja

Godinama čelnici kluba mijenjaju trenere, traže rješenje, a očigledno je da i Ješić nije "taj“. Igre nema, rezultata nema, titula je gotovo nemoguća misija. Dakako, bilo je i previše smjena posljednjih godina. Žonglirali su čelni ljudi kluba sa trenerima. Iako se govorilo kako je Ješić pravi izbor, čovjek sa čvrstom rukom, autoritet koji će se nametnuti kao gazda svlačionice, vrijeme je pokazalo suprotno. Ipak, njegov verbalni izlet nije pokrenuo igrače. To nije to.

Rukovodstvo tima sa Koševa imalo je dosta pogrešaka, loših procjena i promašaja. Bilo je previše bahatosti, a sportski segment kluba je podbacio. Ne treba zaboraviti kako je prethodnih godina urađeno dosta dobrih stvari u organizaciji. U mnogim segmentima klub se izdigao na evropski nivo. No, sportskog iskoraka nema.

Očigledno je da je klubu potreban čovjek koji razumije struku i kojem će odgovarati trener. Osoba koja dobro poznaje prilike u bh. nogometu i koja će ispravljati krive poteze koji treneri konstantno prave u Sarajevu. Kratko i jasno, klubu treba vizija. Ona koja prolazi i koja donosi rezultat. Krajnje je vrijeme...