Nogomet
403

Ponovo prvaci Eura u navijanju: Irci uspavljuju bebe, šarmiraju Francuskinje, zezaju policiju

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Republika Irska nakon dva odigrana kola ima samo bod, jedan postignut i četiri primljena gola. U posljednjem kolu protiv Italije traže malo čudo za plasman u osminu finala. Možda će ispasti, ali njihovi navijači su šampioni Evropskog prvenstva.

Ne može se sa sigurnošću reći, ali izgleda da je sve počelo 14. juna kada su navijači Republike Irske, vjerovali ili ne, promijenili gumu na automobilu starijeg bračnog para iz Francuske.

Pravi šou napravili su sa Šveđanima s kojima su zapjevali pjesme popularne grupe ABBA iz Švedske.

A onda su ovim Skandinavcima poručili: "Idite kući svojim seksi ženama!"

Prelijepu scenu napravili su u vozu kada su jednoj bebi zapjevali prelijepu uspavanku: "Blistaj, blistaj zvijezdo mala (Twinkle, twinkle little star)".

Nije izostala ni romantika. Svojim serenadama uspjeli su privoliti jednu Francuskinju da u obraz poljubi navijača Republike Irske. Kasnije je stigla informacija da se djevojka kojoj su pjevane pjesme "Can't Take My Eyes Off You" i "Hey Baby" zove Carla Romera.

Francuski Le Monde je već izašao sa pričom: "Irci: Navijači za primjer na Euru 2016". Sjajni Irci su oduševili i ovacijama jednom stanovniku Francuske kojeg su vidjeli na balkonu. Čovjek je nakon prvog "vala" navijanja ušao unutra, a kada je primijetio da navijači ne prestaju sa navijanjem, ponovo je izašao na balkon što je rezultiralo erupcijom oduševljenja irskih navijača.

Mnogo je fantastičnih prizora koje su priredili irski navijači tokom Eura, a posebno će ostati upamćeno kako su blokirali jedan podvožnjak u Bordeaxu i zezali se sa francuskom policijom. Naime, policajci su stigli i govorili navijačima da se sklone, a onda su uslijedile pjesme "Ustanite za francusku policiju" i "Allez Les Blues" ("Hajmo Plavi") što pjevaju navijači Francuske svojim igračima. Policija je tražila da navijači napuste podvožnjak, a kada je vidjela da nema koristi od naređivanja, jedan policajac je zapjevao: "Idite kući zbog francuske policije". Umjesto da odu, Irci su također zapjevali: "Idite kući zbog francuske policije".

Irci su prije četiri godine na Euru u Poljskoj i Ukrajini dobili počasnu nagradu UEFA-e za najbolje navijače Eura iako su ispali već u grupnoj fazi. "Irski navijači dobit će posebnu nagradu, jer su bez konkurencije bili najbolji na ovom EP-u. Svi smo bili impresionirani njihovim navijanjem i ponašanjem. Njihova fanatstična podrška potisnula je u drugi plan rezultatski neuspjeh irske reprezentacije," kazao je tadašnji glavni sekretar UEFA-e i sanašnji predjsednik FIFA-e Gianni Infantino tokom Eura 2012. godine. Slična sudbina čeka Irce i ovaj put.