Nogomet
13

Pomoć nogometnim sudijama: Testiranje videotehnologije će početi do sezone 2017/2018

Klix.ba
Testiranje videotehnologije koja će pomagati nogometnim sudijama počet će prije sezone 2017/2018.

Ova informacija je potvrđena nakon sastanka organizacije IFAB (International Football Association Board) u Cardiffu.

Tehnologija bi se primijenjivala samo u ključnim trenucima kada nije jasno da li je lopta prešla gol-liniju, kao u situacijama prekršaja za crveni karton te prekršaja u kaznenom prostoru.

IFAB tvrdi da 12 nacionalnih saveza i jedna konfederacija žele da se testiranja obavljaju na njihovim nogometnim terenima. Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino vjeruje da je korištenje tehnologije neminovno te je početak testova nazvao historijskim danom za nogomet. Odluka o uvođenju tehnologije u nogomet je rezultat brige za probleme u ovom sportu.

Organizacija IFAB, koju čine savezi Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske, kao i FIFA, ističu da će odluka o definitivnom uvođenju tehnologije u nogomet biti donesena isključivo nakon određenog perioda testiranja, kao i dogovora o protokolima za njeno korištenje.

"Ne možemo zatvarati oči pred onim što dolazi, ali to ne znači da će uspjeti. Tok utakmice je veoma bitan, to ne smijemo ugroziti. Zbog toga ćemo obaviti testiranja", rekao je Infantino.

IFAB je odlučio da ukine jedno staro pravilo, tako da će u situacijama kada igrač startuje s namjerom da dođe do lopte u kaznenom prostoru, neće biti isključen iako napravi prekršaj. Penal i eventualni gol se smatra dovoljnom kaznom za prekršaj.

Međutim, novo pravilo se neće primijenjivati u situacijama kada se radi o povvlačenju za dres i guranju, kao i u situacijama kada defanzivac ne pokušava doći do lopte. Također, ozbiljan prekršaj će se sankcionisati crvenim kartonom.