Nogomet
0

Pomoć Hondurasu: Igračima El Salvadora nuđeno mito pred susret protiv Kanade

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U okviru posljednjeg kola četvrtog kruga kvalifikacija Konfederacije Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) večeras se od 4 sata po našem vremenu sastaju Kanada i El Salvador.

Reprezentativci El Salvadora danas su sazvali vanrednu konferenciju za medije kako bi objavili pokušaj podmićivanja.

Naime, igrači El Salvadora su javno objavili audio snimku od 11 minuta tamošnjeg biznismena koji im je ponudio novac kako bi igrali što bolje protiv Kanađana.

El Salvador je izgubio sve šanse za prolazak u posljednju fazu takmičenja, ali bi eventualnom pobjedom u Kanadi odveli Honduras u peti krug, odnosno među šest ekipa koje će se boriti za odlazak u Rusiju.

U grupi A Meksiko je već obezbijedio prolazak dalje, a za drugo mjesto se bore Honduras i Kanada.

Honduras će proći, nevezano za njihov duel protiv Meksika, ukoliko Kanada ne dobije El Salvador, ili ukoliko dobije što manjom razlikom.

Trenutno je Hondurasova gol-razlika 6:6, dok Kanada ima 2:7. Ukoliko Meksiko dobije Honduras minimalnim rezultatom, Kanadi će za drugo mjesto biti potrebna pobjeda od pet golova razlike za prolazak dalje.

Biznismen, koji je prijatelj sa nekoliko reprezentativaca El Salvadora, je svakom fudbaleru ponudio 30 dolara za svaku minutu provedenu na terenu ako El Salvador pobijedi.

Za neriješen rezultat taj iznos je 20 dolara, a za poraz od jednog gola razlike 15 dolara.

"Želimo jasno istaći da smo protiv ovakvih stvari. Želimo biti transparentni prema javnosti i zaštiti se na ovaj način", izjavio je napadač El Salvadora Nelson Bonilla koji nastupa za portugalski Nacional.

U četvrtom krugu kvalifikacija reprezentacije su podijeljene u tri grupe po četiri selekcije od kojih po dvije najbolje iz grupa prolaze u peti krug, odakle će tri najbolje selekcije direktno ići na SP 2018. godine, dok će četvrtoplasirana igrati baraž protiv predstavnika Azije.