FTV, emisija "60 minuta"
0

Polusvijet i tama oko reprezentacije BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Prema tvrdnjama emisije "60 minuta" koja se emituje na programu Federalne televizije, na fudbalskoj reprezentaciji BiH profitiraju svi osim onih najzaslužnijih, a to su igrači reprezentacije.

Njima iz Fudbalskog saveza nisu bili u stanju ni obećati premije za odlazak na Svjetsko prvenstvo iako samo na TV pravima zarađuju milione eura, tvrdnje su emisije "60 minuta" emitovane u ponedjeljak na programu FTV-a.

U emisiji je navedeno da su čelnici Saveza paralelno potpisali dva ugovora o prodaji TV prava. Savez je na čelu sa Ušanovićem, Dominkovićem, Čekom i Čolakovićem prodao prava sve do 2014. godine iako njihov mandat ističe već naredne godine. Munib Ušanović, sekretar Saveza rekao je da on nikada nije vidio drugi sporni ugovor o prodaji TV prava i da zvanično tu ne postoji ništa.

Sulejman Čolaković pak tvrdi da je ugovor parafirao Munib Ušanović u vrijeme dok je Iljo Dominković bio predsjednik saveza.

Prema navodima "60 minuta" niko ne zna kolika je plata selektoru reprezentacije Miroslavu Ćiri Blaževiću. Ćiro je, nedavno potvrdio da mu je plata 5.000 eura i da je "on potroši na ćevape". Ono što se zna je da Ćiri ide 70 posto od ugovora sa sponzorima koje on dovede. Fudbalski savez je pred utakmicu u Zenici potpisao ugovor sa BH Telecomom vrijedon 750.000 maraka. Prema riječima Čolakovića, Savez je potpisao dva takva ugovora, sa Konzumom i Fordom.

"Potpisano je malo takvih ugovora. Malo", rekao je Ušanović.

"60 minuta" tvrdi da je ugovor sa BH Telecomom nezakonit, jer već postoji ugovor sa HT Eronetom koji važi još šest mjeseci.

U emisiji je prikazana i atmosfera iz hotela Marriott u kojem je bila smještena reprezentacija uoči prvog meča u Lisabonu. U holu hotela prodavale su se karte, a navijači su Ušanoviću pjevali "Napuši se k****e". Zbog toga reprezentativci nisu imali potreban mir. Emir Spahić, kapiten reprezentacije, rekao je da nije takva situacija bila samo u Lisabonu, već i u Talinu.

O kakvom rasulu se radi, najbolje govori podatak da Zvjezdan Misimović nije mogao ući u svečanu ložu stadiona Bilino polje. Nakon što ga je uveo Sulejman Prolić, isti je bio izvrijeđan od strane Ušanovića koji se pravdao ugovorom sa zaštitarskom kućom koja nikoga ne smije pustiti bez karte. U istoj toj svečanoj loži svoje mjesto imali su Naser Orić i Selma Bajrami. Čolaković je potvrdio da spisak mjesta u loži pravi isključivo Ušanović. Spahić je rekao da ne može da vjeruje da se u loži pustaju ljudi koji su došli tu da budu viđeni.

Uz reprezentaciju su u Talin i Lisabon, između ostalih, putovali premijer Mustafa Mujezinović, ministar prometa i komunikacija FBiH Nail Šećkanović, Burhan Šaban. Redovan putnik je i selektorov sin, Miroslav Blažević koji je navodno postao menadžer nekim reprezentativcima. Selektor je rekao da igrači njegovog sina ne igraju. Selektor je rekao da će sada biti izložen rešetanjima članova Izvršnog odbora Saveza, a da to njemu ne treba.