Prvi susreti
12

Polufinale Evropske lige: Arsenal dočekuje Valenciju, Chelsea gostuje u Frankfurtu

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prvi susreti polufinala Evropske lige na rasporedu su večeras. Arsenal će na Emiratesu dočekati Valenciju, dok će Eintracht u Frankfurtu igrati protiv Chelseaja.

Arsenal će nakon tri vezana poraza u Premiershipu imati imperativ pobjede protiv Valencije jer im osvajanje Evropske lige spavaša ovu sezonu i pruža priliku da sljedeće godine igraju Ligu prvaka.

Topnici su u posljednje tri utakmice u domaćem prvenstvu poraženi prvo od Crystal Palacea, zatim od Wolvesa, a treći vezani poraz upisali su protiv Leicestera na King Power stadionu. Ipak, u Evropskoj ligi ove sezone odigrali su nekoliko izuzetnih utakmica, prije svega na svom Emiratesu, a na putu do polufinala izbacili su prvo BATE, onda Rennes i u četvrtfinalu ekipu Napolija.

Trenera londonskog kluba možda i najviše raduje činjenica da u 180 minuta protiv Napolija njegovi defanzivci i golman Cech nisu primili nijedan gol, pa će s velikim optimizmom dočekati goste iz Španije.

Valencia je također u lošoj formi kada je u pitanju domaće prvenstvo, a oni su prije meča protiv Arsenala doživjeli dva poraza, prvi od Atletico Madrida u gostima i onda od Eibara na svom terenu.

Šišmiši su na putu do polufinala izbacili prvo Celtic, a nakon toga su bili bolji od Krasnodara i Villarreala.

Meč na Emiratesu igra se s početkom u 21 sat, a glavni sudija je Clement Turpin iz Francuske.

U drugom polufinalnom susretu sastaju se Eintracht iz Frankfurta i Chelsea. Eintracht ove sezone igra fantastično, bez obzira što su ostali bez Nike Kovača koji je preuzeo Bayern, a glavna uzdanica ovog kluba je mladi napadač Luka Jović koji se nalazi u životnoj formi i koji je zahvaljujući sjajnim igrama na meti mnogih evropskih velikana, prije svega Real Madrida i Barcelone.

Eintracht će večeras biti oslabljen za igranje Hrvata Ante Rebića koji ne može nastupiti zbog žutih kartona, dok s druge strane trener Chelseaja Maurizio Sarri ne može računati na Antonija Rudigera koji se u posljednjem kolu protiv Manchester Uniteda povrijedio i bit će 'out' do kraja sezone.

Chelsea će meč protiv Frankfurta dočekati rasterećeno jer imaju sve u svojim rukama kada je u pitanju plasman u Ligu prvaka naredne sezone, a Plavci se dva kola prije kraja Premiershipa nalaze na četvrtom mjestu s dva boda više od Arsenala.

Ipak, Sarri je više puta isticao da će klub svim silama pokušati osvojiti Evropsku ligu, a sada se nalaze dvije utakmice od finala u Bakuuu.

Meč na Commerzbank-Areni u Frankfurtu igra se s početkom u 21 sat, a glavni sudija je Španac Del Cerro.