Nogomet
22

Tok utakmice / Polufinale Eura: Njemačka - Francuska 0:2

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Svjetski prvak ili domaćin? Ko će protiv Portugala igrati za prvaka Evrope? Joachim Löw ili Didier Deschamps? Mnogo pitanja u igri, a sve odgovore dobit ćemo večeras nakon okršaja Njemačke i Francuske koje će na stadionu Velodrome u Marseilleu odigrati drugi polufinalni meč Evropskog prvenstva. Fudbalski klasik mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
  • KRAJ! Francuska je u finalu gdje je čeka Portugal. Finale je na rasporedu u nedjelju.

90+3' - Kakva odbrana Llorisa! Kimmich je šutirao glavom, ali fenomenalna intervencija golmana Francuske. Nakon kornera šutirao i Gotze, ali lopta odlazi pored gola.

90+' - Nicola Rizzoli je produžio za četiri minute. Yohan Cabaye mijenja junaka Francuske Griezmanna.

88' - Prijeti Gignac, ali bez većih problema brani Neuer.

86' - Griezmann! Velika šansa za Francusku. Griezmann je trčao sa polovine terena, pratio ga je štoper Njemačke, potom je napadač Francuske stao i umjesto da uposli Gignaca, šutirao je pravo u Neuera.

82' - Nova šansa! Nakon centaršuta Kroosa iz slobodnog udarca glavom je šutirao Howedes, a lopta odlazi tik iznad prečke.

79' - Sane! Odmah prijeti krilni igrač Schalkea i izborio je korner nakon kojeg je šutirao Mustafi preko gola.

79' - Treća izmjena kod Nijemaca. Leroy Sane ulazi umjesto Schweinsteigera.

77' - Druga izmjena kod Francuske. Andre-Pierre Gignac mijenja Girouda.

76' - Šansa! Šutirao je Draxler sa preko 25 metara iz slobodnog udarca, ali lopta odlazi pored gola. Prethodno je Kante dobio žuti karton.

76' - Samo je Michel Platini (9) uspio postići više golova od Griezmanna (6) na jednom evropskom prvenstvu.

74' - Stativa! Kimich je prelijepo šutirao sa oko 20 metara, ali stativa je zustavila njegov udarac.

72' - GOOOOOOOOOOOOOOL!! GRIEZMANN!!! Šesti gol Griezmanna na Euru. Nijemci su se poigravali u odbrani, Kimmich je izgubio loptu, a oduzeo ju je Pogba koji se odlično snalazi i upućuje centaršut nakon čega Neueru ispada lopta što koristi Griezmann.

71' - Prva izmjena u redovima Francuske. N'Golo Kante mijenja Dimitrija Payeta.

70' - Nijemci su napravili prekšraj u kaznenom prostoru Francuske nakon što je Kroos izveo korner sa desne strane. Aktuelni prvaci svijeta sve nervozniji...

67' - Payet! Uh, kakvu je šansu propustio Payet koji je odlično izbacio dva igrača Njemačke na šesnaestercu te potom šutirao sa oko 17 metara iako je imao slobodnog saigrača na desnoj strani, ali i sam je mogao mnogo bolje završiti akciju.

67' - Druga izmjena kod Njemačke. Mario Gotze ulazi umjesto Cana.

63' - Griezmann je izveo korner sa desne strane i pronašao je Koscielnyja koji iz teške pozicije šutira glavom preko gola.

61' - Shkodran Mustafi je zamijenio povrijeđenog Boatenga. Njemačka sada igra bez dva standardna štopera Boatenga i Hummelsa koji je suspendovan za ovaj meč. Štoperski par čine Mustafi i Howedes.

59' - Boateng se žali na povredu. Njemačka pokušava svim silama da što prije izjednači i sada smo u periodu igre kada Francuska više pazi na svoj gol.

50' - Žuti karton za Draxlera nakon oštrog starta nad Sissokom.

48' - Korner za Francusku, ali se Njemačka odbranila.

47' - Giroud! Odlična šansa za napadača Francuske, ali mu je Boateng izblokirao udarac u kaznenom prostoru.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

  • Griezmann je postigao peti gol na ovom Evropskom prvenstvu i sada je povećao razliku na listi najboljih strijelaca. On je prvi, a prate ga Payet, Giroud, Ronaldo, Bale, Nani i Morata sa po tri gola. Uz to, Griezmann se izjednačio sa legendarnim Zinedineom Zidaneom koji je također postigao pet golova na evropskim prvenstvima.

  • Rizzoli je označio kraj prvog poluvremena.

45+2' - GOOOOOOOOOOOLLLL!!! Griezman je matirao Neuera iz penala! Napadač Francuske je šutirao u desnu stranu Neuerovog gola, a golman Njemačke se bacio u lijevu stranu.

45' - PENAL! Payet i Evra su odigrali lijepu akciju na lijevoj strani, potom je Evra centrirao, a Hector poslao loptu u korner. Griezmann je centrirao, a nakon gužve u šesnaestercu Schweinsteiger je igrao rukom. Žuti kartoni za Schweinsteigera i Ozila.

43' - Drugi žuti karton na utakmici. Ovaj put za Francuze. "Požutio" je Evra.

42' - Šansa! Giroud na sredini terena dobio zračni duel protiv Boatenga, krenuo ka šesnaestercu i šutirao po ulasku u kazneni prostor, ali u krucijalnom momentu Howedes uklizava i blokira udarac.

41' - Evra odlično uposlio Griezmanna koji šutira iskosa sa oko 10 metara i pogađa spoljni dio mreže njemačkog gola.

39' - Mautidi griješi na sredini terena, loptu uzima Muller i nakon kratke solo akcije šutira iskosa sa preko 20 metara. Lloris hvata prizeman udarac iako je lopta odlazila pored gola.

37' - Pogba je šutirao, ali Neuer lagano brani.

36' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je veznjak Njemačke Can. Slobodan udarac za Pogbu sa 28 metara.

32' - Gužva u kaznenom prostoru Francuske! Kimmich je centrirao, Draxler nije uspio najbolje prihvatiti loptu, a onda i Muller ne uspijeva doći do nje. Odbrana Francuske je otklonila opasnost.

26' - Schweinsteiger! Sjajan pokušaj kapitena Njemačke koji je šutirao sa oko 23 metra, ali brani Lloris. Nijemci su izborili korner, ali bez opasnosti za Francuze.

26' - Drugi korner za Njemačku. Ovaj put sa desne strane. Odbranili su se Francuzi.

25' - Payet je šutirao, ali bez većih problema brani Neuer.

23' - Slobodan udarac za Francusku na 30 metara. Prekršaj je izborio Payet.

21' - Nijemci traže penal nakon što je Kroos prilikom šuta imao kontakt sa igračem Francuske, ali Rizzoli se nije oglasio.

15' - Blaži pokušaj Mullera koji je ovaj put šutirao sa oko 25 metara, ali Lloris lagano hvata loptu.

14' - Ponovo prijeti Njemačka! Ovaj put sa oko 15 metara šutirao je Can, ali krajnjim naporom brani Lloris. Sada je Elf bolji tim.

13' - Muller u prilici! Napadač Bayern Minhena je loše zahvatio loptu nakon ubačaja Cana i ona odlazi pored gola. Moglo je ovo biti mnogo opasnije po gol Llorisa.

7' - Velika šansa! Sjajna akcija Griezmanna i Matuidija nakon koje Griezmann sa 10 metara šutira po zemlji, ali brani Neuer. Francuska mnogo bolje otvorila meč.

2' - Payet je izborio prvi korner za Francusku na lijevoj strani. Igrač West Hama je tražio penal pošto je smatrao da je Can igrao rukom, ali Rizzoli je pokazao na korner. Bez opasnosti za Njemačku.

1' - Glavni sudija meča Italijan Nicola Rizzoli dao je znak za početak. S centra su krenuli Francuzi.

20:59 - Himne su završene. Sve je spremno za početak meča.

20:56 - Fudbaleri obje selekcije izlaze na teren. Slijedi inoniranje himni.

20:51 - Veznjak Njemačke i Manchester Uniteda Bastian Schweinsteiger večerašnjim nastupom postat će igrač sa najviše nastupa na svjetskim i evropskim prvenstvima u historiji fudbala. Ovo će biti njegov 38. nastup na velikom takmičenju, a iza njega je Miroslav Klose sa 37 nastupa. Treće mjesto dijele Nijemac Lothar Matthäus i Italijan Paolo Maldini sa po 36 nastupa.

20:49 - Elf je, računajući i Svjetsko prvensvo u Brazilu, nanizao 12 utakmica bez poraza na velikim takmičenjima. Tim Joachima Löwa je na Mundijalu upisao šest pobjeda i remi, dok je na Euru upisao četiri pobjede i remi. Ukupno, u 12 utakmica na velikim takmičenjima Njemačka ima 10 pobjeda i samo dva remija. Jasno je da Elf želi nastaviti niz i time se primaknuti cilju da poveže svjetsku i evropsku titulu.

Galski pijetlovi su peti put domaćini velikog takmičenja, a dva puta do sada su uspjeli osvojiti titulu kao domaćini. To se desilo na Euru 1984. godine i na Mundijalu 1998. godine. Izabranici Didiera Deschampsa žele ponoviti uspjehe generacija koje su predvodili Michel Platini i Zinedine Zidane.

20:46 - Francuska je imala povoljan put do polufinala. U grupi A Galski pijetlovi su savladali Rumuniju (2:1) i Albaniju (2:0) te remizirali sa Švicarskom (0:0). Prvi protivnik Francuske u nokaut fazi bila je Republika Irska (2:1) koju je domaći tim savladao nakon preokreta. U protekloj fazi Eura, odnosno u četvrtfinalu Francuska je lakše od očekivanog izbacila Island (5:2).

20:45 - Njemačka je do ovog meča primila samo jedan pogodak i to onaj iz penala protiv Italije u 78. minuti. No, krenimo redom. Elf je u grupi C završio na prvom mjestu ispred Poljske (0:0), Sjeverne Irske (1:0) i Ukrajine (2:0). U osmini finala lagano je savladana Slovačka rezultatom 3:0. U četvrtfinalu je Njemačka savladala Italiju nakon penala, a prethodno je bilo 1:1 u regularnom toku meča i produžecima.

20:43 - "Ne mislim da smo favoriti, ne igramo protiv tima, nego protiv cijele zemlje. Nakon što su pobijedili Island, Francuzi su stekli još samopouzdanja. U formi su, ali uloga favorita ne znači ništa. Računa se samo ko odigra bolje u finalu, ko napravi više šansi i ko ih bolje iskoristi", kazao je selektor Njemačke Joachim Löw.

"Niko ne može promijeniti historiju, ali se mogu ispisati nova poglavlja. Naredna stranica je prazna, a na igračima je da je popune. Oni moraju vjerovati u sebe, a treba im i podrška navijača. Igramo protiv najbolje ekipe na svijetu, dat ćemo sve od sebe", riječi su selektora Francuske Didiera Deschampsa.

20:41 - Njemačka u ovom meču ne može računati na suspendovanog Mattsa Hummelsa kojeg je na mjestu štopera zamijenio Benedikt Höwedes, dok će na mjestu desnog beka biti Joshua Kimmich. Emre Can je zamijenio povrijeđenog Samija Khediru. Selektor Joachim Low nije mogao računati ni na povrijeđenog Marija Gomeza.

Didier Deschamps je odabrao isti sastav kao i protiv Islanda iako su se vratili Adil Rami i N'Golo Kante koji su bili suspendovani za prethodni meč. Ovo je prvi put da Francuka u dva uzastopna meča na nekom evropskom prvenstvu izvede isti sastav.

20:40 - Ovo su sastavi oba tima:

Njemačka: Neuer, Kimmich, Boateng, Howedes, Hector; Kroos, Can, Schweinsteiger; Muller, Ozil, Draxler.

Francuska: Lloris, Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra; Pogba, Matuidi; Sissoko, Griezmann, Payet, Giroud

20:40 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos druge polufinalne utakmice Evropskog prvenstva u Francuskoj u kojoj se sastaju Njemačka i Francuska. Pobjednik ovog okršaja igrat će u finalu protiv Portugala u nedjelju. Meč između Njemačke i Francuske počinje u 21:00 sati.