Nogomet
0

Polovina igrača Bundeslige koristila doping?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši nogometni trener u Bundesligi, Peter Neururer, priznao je da je vidio kako igrači uzimaju zabranjene stimulanse u 90-ima te dodao da takva praksa u njemačkom nogometu u to vrijeme nije bila neuobičajena.

Pedesetdvogodišnji Neururer, koji je prošle godine otpušten iz Hannovera, tvrdi da je vidio kako igrači uzimaju zabranjeni stimulans Captagon (lijek na koji se može razviti ovisnost i nalazi se doping spisku). Rječ je o psihostimulansu, derivatu amfetamina) dok je bio trener Schalkea (u sezoni 1989/1990 kada je Schalke bio u drugoj ligi).

Neururer tvrdi da je zlouporaba stimulansa u to vrijeme bila prilično raširena u njemačkom nogometu.

"To je bilo sasvim uobičajeno. Znalo se da igrači koriste te supstance. Do 50 posto igrača ih je konzumiralo i to ne samo u drugoj ligi", rekao je Nuerurer,ali želio iznositi konkretna imena.

Neururer kaže da nije bilo teško prepoznati igrače na Captagonu.

"Oči su izgledale drugačije. Igrači se ne umaraju, ali su skloni razdražljivim reakcijama. Neki su skoro poludjeli zbog toga", rekao je Nijemac.

Njemački nogometni savez (DFB) je brzo reagirao na ove tvrdnje tražeći detaljnije informacije.

"Napisali smo pismo g. Neurureru i zatražili da nam kaže činjenice i imena", rekao je glasnogovornik Saveza Harald Stenger.

Sadašnji trener Schalkea Andreas Mueller, koji je igrao za klub iz Gelsenkirchena u sezoni 1989/1990 kada je Neururer bio trener optužio je svog bivšeg šefa da se služi "prljavim trikovima".

"Ako Neururer nešto zna, treba javno reći imena. Važno je baratati činjenicama", rekao je Mueller te dodao da on nikada nije koristio takve supstance, ali priznao je da to ne može tvrditi za druge igrače.

Doping testovi su u Bundesligi postali oubičajeni tek 1988. Od tada se nakon svake utakmice nasumce izaberu dva igrača kojima se uzme uzorak urina za analizu.

Od 1995. samo je 15 igrača iz prve i druge divizije Bundeslige palo na doping testovima.