Nogomet
0

Politika igra važnu ulogu u Afričkom kupu nacija

Sarajevo-x.com
Boravak u Angoli za vrijeme Afričkog kupa nacija trebao je biti zabavan. Ipak, najblaže rečeno - to uopšte nije tako.

Prvo su naoružani separatisti na autobus nogometaša Toga otvorili vatru i ubili dvije osobe, što je zasjenilo početak takmičenja na ovom kontinentu. Ostatak ekipe i stručnog štaba nakon dugih razgovora odličio je vratiti se u Togo na trodnevno oplakivanje mrtvih.

Ipak, odluka o tome nije donesena jednoglasno. Jedan dan igrači su željeli napustiti takmičenje, drugi dan su ti isti igrači namjeravali ostati. Riječ odluke na kraju imala je politika, tačnije togoanski premijer koji je naredio timu da dođe kući. Do zadnje minute neki nogometaši su pokušavali ostati u Angoli.

Angolanski i togoanski zvaničnici ostali su satima zaključani na aerodromu Cabinda pregovarajući o eventualnoj promjeni odluke. Ipak, bilo je onako kako premijer kaže.

Nije to jedini slučaj da se politika umiješala u sport. Potvrdio je to i Vahid Halilhodžić, selektor Obale Slonovače, rođen u Jablanici.

Uoči susreta protiv Ghane bh. stručnjak je primio pismo predsjednika zemlje koju predvodi, piše Reuters.

"Znamo šta se od nas očekuje", izjavio je Halilhodžić, trener koji nije izgubio nijednu takmičarsku utakmicu sa "slonovima" otkako je preuzeo ovu selekciju 2008. godine. "Bio sam pod velikim pritiskom, ne možete ni zamisliti pod kolikim."

Za one koji ga znaju, Halilhodžić je tvrdoglava osoba i nije od onih na koje možete vršiti pritisak.

Njegove muke dijeli još jedan selektor, Shaibu Amodu, predvodnik najbolje nigerijske vrste. I on nakon poraza od Egipta uskoro može očekivati poziv nekog od političara iz nigerijske vrhuške.