Nogomet
0

VIDEO / Policija optužila napadača na Celticovog menadžera Lennona

Totalsport
Edinburška policija optužila je čovjeka koji je u srijedu u meču Heartsa i Celtica, u sklopu 37. kola škotskog nogometnog prvenstva, napao i udario menadžera Celtica Neila Lennona.

Nakon što su nogometaši Celtica postigli svoj drugi gol na utakmici u pobjedi 3-0, jedan je navijač, očito simpatizer domaće ekipe, preskočio ogradu, dotrčao do Lennona koji ga nije primijetio, te ga je udario. Odmah su pritrčali policajci koji su mu stavili lisice i izveli ga s igrališta kroz tunel.

Policija je saopćila kako je u pitanju 26-godišnji muškarac, koji se zbog napada na 39-godišnjeg menadžera iz Sjeverne Irske, u četvrtak mora pojaviti na sudu u Edinburghu. Detalji optužnice nisu navedeni.

Čini se da je u pitanju novi sektaški incident vezan uz menadžera Celtica.

Podsjećamo, krajem marta je paket s eksplozivnom napravom, poslan na Lennonovo ime, presreten u jednom poštanskom uredu blizu Glasgowa. Dva dana nakon toga, presreten je identičan paket adresiran na parlamentarnu zastupnicu Trish Godman, inače deklariranu navijačicu Celtica, a nakon toga je meta bio i Lennonov advokat Paul McBride. Eksplozivni uređaji su bili poslani u sedmicama nakon burne utakmice između Celtica i Rangersa.

Iako policija nije diskutirala o motivima slanja eksplozivnih uređaja, poznato je da sukobi često dolaze do izražaja između navijača Celtica, koji su mahom katolici, te navijača Rangersa, koji su uglavnom protestanti, što vrijedi i za navijače Heartsa.