Prijavili ga FIFA-i
31

Pokrenuta istragu o sukobu Walkera i Glika, Poljaka optužuju za rasizam

N. K.
Glik je uhvatio Walkera za vrat (Foto: Screenshot)
Glik je uhvatio Walkera za vrat (Foto: Screenshot)
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) pokrenula je istragu o navodnim rasnim uvredama koje je na utakmici između Engleske i Poljske dobio defanzivac Kyle Walker.

"U procesu smo analize izvještaja svih zvaničnika utakmice. Sve informacije će biti procijenjene pred odgovarajućim tijelima organizacije i na osnovu toga će biti odlučeno o daljnjim koracima", stoji u FIFA-inom saopštenju.

Walker je prijavio da ga je Poljak Kamil Glik vrijeđao na rasnoj osnovi, a tokom utakmice defanzivac Beneventa ga je uhvatio i za vrat što se vidjelo u TV prijenosu.

Poljaci su nakon utakmice odbacili sve optužbe, dok Walker tvrdi kako ga je Glik nekoliko puta gurnuo prije nego što ga je uhvatio za vrat i to ispred sudije.

Predstavnici Nogometne federacije Engleske su ove optužbe već na poluvremenu meča prenijeli četvrtom sudiji, dok se očekuje i njihovo zvanično saopštenje.

"Poznajem svoje igrače. Nijedan od njih nije uradio ništa slično niti bi ikada to učinio. U potpunosti demantujemo sve optužbe", rekao je selektor Poljske Jakub Kwiatkowski.

Glik je nakon meča istakao kako je bilo guranja te da je Walker odbio rukovanje nakon što mu je Poljak pružio ruku. Međutim, demantuje optužbe o rasnim uvredama tokom verbalne razmjene o kojoj će konačni sud donijeti FIFA.