Analiza
0

Pokazalo se da Premijer liga ipak ima kvalitet

Piše: Edin Isanović
Detalj sa utakmice prvog susreta 2. pretkola UEFA Evropske lige; Sarajevo – Spartak iz Trnave (Foto: Fotoservis)
Detalj sa utakmice prvog susreta 2. pretkola UEFA Evropske lige; Sarajevo – Spartak iz Trnave (Foto: Fotoservis)
Koliko nogomet zna biti ironičan i narugati se u lice pokazali su posljednji nastupi bh. klubova u Evropi. Niti najoptimističniji nisu mogli predvidjeti ovakav rasplet. Treneri sve više naprežu mozgove u pogledu sistema rada koji će ekipi omogućiti željeni tajming forme, a tek potom taktičku postavku.

Nakon prvih utakmica dugog pretkola u Evropskoj ligi možemo potvrditi da su bh. klubovi odlično prezentirali svoju domovinu. Naime, Sarajevo je savladalo slovački Spartak (1-0) u jednoj borbenoj utakmici. No, nije samo trijumf bio razlogom za vedro lice stratega bordo tima, Mehmeda Janjoša. U mnogim segmentima utakmice tim sa Koševa iskazao je borbenost, htijenje i želju. Istina, Spartak nije ekipa top-klase, ali veseli bordo-razigranost.

Iako je je ostala žal da se mogla zabilježiti ubjedljivija pobjeda ukupan dojam je zadovoljavajući. Ipak, tek je odigrana prva utakmica i već naredene sedmice je uzvrat u Trnavi koji će dati konačan odgovor. Do tog duela Sarajevo mora poboljšati organizaciju igre, kompaktnost, protok lopte...

Još jedan od bitnijih faktora za preskakanje ove prepreke jeste strpljivost, kako u odbrani tako i u gradnji napada. Moglo se primjetiti da su igrači Sarajeva imali problema sa prebacivanjem lopte na protivničku polovinu, pa će bordo struka imati šta prigovoriti.

Vjera u uspjeh

Janjoš na treninzima posebno uvježbava presing i disciplinu, to se najbolji vidjelo u sudaru sa Slovacima. Nisu dozvolili protivniku da napravi ozbiljniju priliku. Kako se i pretpostavljalo najveći teret iznjeli su odbrambeni igrači (odlična partija Torlaka i Maksumića) i vezni red. Upravo je srednja linija (koja je srce svakog tima) svoj posao odradila korektno (mada ima primjedbi za drugo poluvrijeme). Na koncu i strijelac Muminović čini taj dio tima.

Sve u svemu sa dosta optimizma se može očekivati revanš u Trnavi. Vjerovatno će biti oscilacija, ali uz pametnu igri i određene korekcije Sarajevo može proći.

Široki Brijeg je upisao minimalan poraz protiv Sturma (2-1) i ostavio nadu za revanš. Hoće li novi Barbarićev Široki Brijeg donijeti nešto novo? Sigurno hoće, jer Ćirin pomoćnik uvijek ponudi nove ideje. Sklon je atraktivnom nogometu, makar mu to i nije primarni zadatak.

Gostovanje u Austriji pokazalo je da se tim sa Pecare može ravnopravno nositi sa Sturmom, a da su sa malo više samopouzdanja ušli ovoj dvoboj možda bi rezultat bio još povoljniji (oba gola primili u prvom poluvremenu). Da li mogu eliminisati tim bh. reprezentativac Samira Muratovića? Šansa postoji. Apsolutno! Treba vjerovati u uspjeh.

Treći bh. predstavnik, Slavija iz Istočnog Sarajeva, priredila je najveće iznenađenje odigravši 0-0 sa favorizovanim Aalborgom. Danci su prošle godine u pretkolu Lige prvaka u dvomeču ponizili Modriču (ukupan rezultat 7-1), pa smo svi pomalo pribojavali ovog dvoboja. No, odličan rad na pripremama, te požrtvovano zalaganje i borbenost na kraju su nagrađeni. Poslije meča na semaforu je stajao nepopularan rezultat koji pruža veliku šansu (iako će biti izuetno teško) za nove evropske utakmice. Dodamo li ovome i pobjedu Zrinjskog u pretkolu Lige prvaka nad Slovanom, onda moramo biti i više nego zadovoljni nakon prve runde. Poticaj mladim igračima

Sve nabrojano pokazuje da Premijer liga i pored brojnih negativnih faktora ima određeni kvalitet. Do prije nekoliko dana mučilo nas je samo jedno pitanje. Jesmo li dotakli dno? Koliko nogomet zna biti ironičan i narugati se u lice pokazali su posljednji nastupi bh. klubova u Evropi.

Niti najoptimističniji nisu mogli predvidjeti ovakav rasplet. Svi smo se bojali krivog koraka. Sve manje smo vjerovali, a sve više sumnjali u kvalitet bh. nogometa. Naročito zbog činjenice da brojni talenti iz godine u godinu napuštaju našu ligu. No, uvijek se pojave neka nova lica koja popune nastalu prazninu i odgovore na sve zahtjeve. Ovakve utakmice su dodatni poticaj i mladim igračima.

Nerijetko se znalo desiti da su upravo takvim igračima pojedini bh. treneri isticali kako su skromnih mogućnosti i na taj način sav njihov napor doveli u pitanje (primjer Džeke u Željezničaru). Ipak, oni najuporniji nastavljaju dalje, ne pokolebaju se, jednostavno žele uspjeti. Treba naglasti da je naša domovina uvijek imala talente. Dobre, kvalitetne, uspješne.

Svakako je bitno spomenuti i trenere koji su svojim radom pokazali da era modernizma zahtijeva nove ljude i nove rezone. Jović, Janjoš, Erbez i Barbarić su stratezi poznati po detaljnom i temeljitom radu. Nedostatak kvaliteta pokušavaju nadomjestiti gotovo fanatičnom borbenošću i disciplinom. Treneri sve više naprežu mozgove u pogledu sitema rada koji će ekipi omogućiti željeni tajming forme, a tek potom taktičku postavku.

Bez rizika nema ni pomaka, a bh. klubovi mogu uspjeti ako igrači shvate da ne igraju samo da ne naprave pogrešku, nego da igraju da donesu kvalitetu više. Zrinjski, Sarajevo, Široki Brijeg i Slavija imaju priliku da poprave evropski rejting BiH. Možda neki od njih prirede dane kao što su prije izvjesnog vremena timovi sa Grbavice i Koševa (treće pretkolo Lige prvaka).

To bi bilo pravo čudo, ali i čuda se dešavaju...