Nogomet
19

Pogledajte predstavu Messijevog nasljednika protiv mladih Zmajeva

Piše: J. H.
Gerard Deulofeu, mladi reprezentativac Španije, bio je prvo ime sinoćnjeg susreta protiv reprezentacije BiH, koju predvodi selektor Vlado Jagodić. Odbrana mladih Zmajeva jednostavno nije imala odgovor na ovog ofanzivnog krilnog igrača.

Deulofeua, igrača Barcelone na posudbi u engleskom Evertonu, već nekoliko godina opisuju kao nasljednika Argentinca Lionela Messija. U sinoćnjoj visokoj pobjedi Španije nad BiH na Bilinom Polju, ovaj 19-godišnjak upisao je četiri asistencije i bio strijelac sa bijele tačke.

Nakon što je prošao sve omladinske selekcije katalonskog diva, Deulofeu je prekomandovan u B tim, u kojem je u dvije godine odigrao 68 utakmica i postigao 29 golova.

Njegove igre nisu ostale nezapažene kod tadašnjeg trenera prvog tima Pepa Guardiole, koji mu je pružio priliku da zaigra u prvom timu, za koji je debitirao 29. oktobra 2011. u uvjerljivoj pobjedi Katalonaca nad Mallorcom (5:0).

Kako bi dobio što više minutaže u prvom timu, Deulofeu je posuđen Evertonu, koji vodi Katalonac Roberto Martínez i čija je želja bila dovođenje mladog igrača Barcelone.

U Barceloni su ovaj put bili oprezni te su sa ovim nevjerovatnim igračem potpisali ugovor do 2017. godine. Da nije na posudbi u Premiershipu, španski mediji vjeruju da bi Deulofeu dobio veću minutažu u prvom timu nakon što se prošle sedmice povrijedio Lionel Messi.

"Žao mi je zbog toga što se desilo Messiju, ali i bez njega imaju još pet odličnih igrača na toj poziciji. Jednostavno, trener Martino ima mnogo opcija", kazao je 19-godišnji napadač.