Ključna figura
12

Pogbinu veličinu najviše pokazuju Unitedove utakmice bez njega

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Paul Pogba je isuviše veliki igrač da bi se njegov izostanak zapostavio. Njegovo pristustvo se itekako osjeti, a govoreći o Manchester Unitedu, još više se osjeti Pogbino odsustvo. Kada igrač propusti osam od 16 utakmica, od čega četiri velika derbija, onda je teško "trčati" sa sjajnim Manchester Cityjem.

City je jučerašnjom pobjedom nad Unitedom (2:1) u derbiju na Old Traffordu pobjegao 11 bodova na vrhu tabele u odnosu na gradskog rivala koji je drugi na tabeli. Građani su tako oborili ligaški rekord od 14 vezanih pobjeda u Premiershipu u jednoj sezoni, dok su Crveni đavoli prekinuli niz od 40 utakmica bez poraza na Old Traffordu, čime su izjednačili klupski rekord.

Manchester United je u 16 utakmica Premiershipa upisao 11 pobjeda, dva remija i tri poraza. Drugim riječima, osvojio je 35 bodova, pri čemu je postigao 36 golova i primio samo 11.

U utakmicama koje je Pogba igrao, United je zabilježio sedam pobjeda i remi, a u tim mečevima ukupnu gol-razliku 24:6. Francuski veznjak je u tim mečevima upisao tri gola i pet asistencija, od čega dvije u gostujućoj pobjedi nad Arsenalom (3:1).

Bez Pogbe, United je u Premiershipu upisao četiri pobjede, remi i tri poraza. Sva tri poraza koja je imao. U osam mečeva bez Pogbe Crveni đavoli su, dakle, imali učinak pobjeda samo 50 posto te su postigli 12 golova i primili pet.

Samo ovi brojevi pokazuju koliko je Pogba važan za United, a kada se na to doda podatak da je on propustio gostovanja Chelseaju (United izgubio 1:0) i Liverpoolu (United remizirao 0:0) te domaće mečeve protiv Tottenhama (United pobijedio 1:0) i Manchester Cityja (United izgubio 2:1), onda je očigledno koliko je izostanak Pogbe utjecao na lošiji učinak Uniteda koji je opet drugi u Engleskoj.

Naprednija statistika dodatno oslikava Pogbinu igru u ovoj sezoni pa samim tim još više doprinosi argumentima koji ukazuju na to da je njegov izostanak direktno utjecao na Unitedovu igru i rezultate.

Pogba je po broju driblinga po jednom meču šesti igrač među veznim igračima Premiershipa s 2,75 driblinga po meču. Samo Coutinho, računajući vezne igrače lige, ima više udaraca prema protivničkom golu po jednom meču od Pogbe. Brazilac prosječno šutira 4,13 puta po utakmici, a Pogba tri puta po utakmici.

Prema algoritmu kojim se služi WhoScored, ugledni portal koji se bavi naprednim statističkim podacima, računajući igrače koji su nastupili u minimalno trećini utakmica Premiershipa, Pogba je drugi najbolji igrač lige iza Kevina de Bruynea.