Prijateljski meč
242

Podolski u oproštajnoj utakmici eurogolom donio pobjedu Njemačkoj nad Engleskom

Piše: E. I.
(Foto: EPA)
Njemačka i Engleska odigrali su večeras prijateljski meč u Dortmundu, a krajnji rezultat bio je 1:0. Od državnog dresa oprostio se Lukas Podolski (31) kojem je ovo bio 130. nastup za Elf.

Upravo je on postigao jedini pogodak, ukupno 49. za reprezentaciju Njemačke. Prije početka meča krcati stadion napravio je spektakularnu atmosferu, a u fokusu interesovanja bio je Podolski koji je sjajno dočekan u Dortmundu. On je istakao kako je trinaest godina nosio dres s državnim grbom.

"Hvala svima na podršci. Hvala svim ljudima iz reprezentacije, mojoj porodici, učinili su puno za moj uspjeh", kazao je Podolski.

Nekadašnji nogometaš Bayerna, Kolna, Arsenala, Intera i aktuelni član Galatasaraya nosio je i kapitensku traku u okršaju s Englezima.

Poznato je veliko rivalstvo ove dvije selekcije. Tradicionalni suparnici nude uvijek više od nogometa i samog sportskog događaja, a očekivalo se da će tako biti i večeras.

Igrao se 8. minut kada su zaprijetili gosti. Michael Keane je dobro šutirao nakon kornera, ali lopta odlazi pored gola. Podloski je pokušao šutirati prema golu Tri lava u 16. minuti, ali je izblokiran. Igrači Engleske pokušavali su da nametnu svoj stil igre. Stvarali su pritisak na posljednji bedem domaće selekcije. U 31. minuti Lallana je prošao dva odbrambena igrača na rubu šesnesterca, dobro je šutirao, ali je pogodio stativu.

Deset minuta poslije u dobroj prilici našao se gostujući igrač Alli koji loše šutira sa nekih pet metara i golman reprezentacije Njemačke Marc- Andre ter Stegen sigurno interveniše. Prvih 45 minuta okončano je bez golova.

U nastavku domaći kreću snažnije. Brandt je u 49. minuti isporbao svoj šut, a lopta odlazi malo pored stative. Šest minuta poslije gosti opasno prijete. No, čuvar mreže domaćih dobro reaguje i otklanja opasnost.

U 56. minuti Sane dobro puca glavom, ali Hart je na oprezu. No, u 69. minuti Podolski je matirao Harta za 1:0 i veliko slavlje na tribinama. Bio je to eurogol za oproštaj od dresa reprezentacije.

Četiri minute poslije domaći su mogli udvostručiti vodstvo. Ipak, ovaj put golman engleske reprezentacije sjajno brani udarac Sane. Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, ostalo je 1:0. Njemačka u nedjelju igra protiv Azerbejdžana, dok će Englezi istoga dana igrati protiv Litvanije. Oba meča će biti odigrana u okviru kvalifikacija za odlazak na Mundijal koji se igra 2018. godine u Rusiji.