Lažni iskaz
2

Podignuta optužnica protiv Luke Modrića

Klix.ba
Luka Modrić (Foto: EPA-EFE)
Luka Modrić (Foto: EPA-EFE)
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv hrvatskog reprezentativca Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza, saopćeno je danas bez navođenja Modrićeva imena.

"Optuženog se tereti da je 13. juna 2017. na Županijskom sudu u Osijeku, tokom rasprave u kaznenom predmetu protiv četvorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, davao iskaz u svojstvu svjedoka, a nakon što ga je raspravni sudija prethodno upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, svjesno je neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 posto između njega kao igrača i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžio profesionalni ugovor te da je te anekse ponovo potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen", stoji u saopćenju.

Modrića se tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu.

"Kad mu je predsjednik vijeća pokazao taj dio zapisnika o njegovom ispitivanju u svojstvu svjedoka, koji je po završetku ispitivanja pročitao i svojim potpisom potvrdio da sadržaj zapisnika odgovara onome što je on iskazivao o ovom događaju i da na njega nema nikakvih primjedbi, optuženi je neistinito naveo kako kod prvog ispitivanja nije mislio na podjelu transfernog obeštećenja, nego na reguliranje njegovog građanskopravnog odnosa te da nikada nije rekao da je naknadno potpisan aneks ugovora kojim je stekao pravo na podjelu transfernog obeštećenja, iako svjestan da to što je iskazao na raspravi ne odgovara istini", pojašnjeno je u saopćenju.