Igrao bi na Afričkom kupu
35

Podatak koji je šokirao mnoge: De Bruyne je preko majke mogao igrati za Burundi

D. P.
De Bruyne je mogao igrati Afrički kup nacija (Foto: Twitter)
De Bruyne je mogao igrati Afrički kup nacija (Foto: Twitter)
Nogometni čarobnjak Kevin de Bruyne godinama donosi Manchester Cityju titule i trofeje, a istaknute rezultate bilježi i za svoju Belgiju. No, malo je poznat podatak da je mogao igrati za drugu reprezentaciju i to afričku.

Ostat će enigma kako Kevin de Bruyne nije osvojio Zlatnu loptu u svojoj karijeri. Već godinama je najbolji playmaker u svijetu nogometa, a njegove besprijekorne igre najveći su razlog za silne trofeje koji su se proslavili na Etihadu posljednjih godina.

I za reprezentaciju Belgije ostavio je dubok trag i odigrao je 99 utakmica u kojima je postigao 26 golova, iako mu to nije primarni zadatak na terenu. No, posljednjih dana u javnosti se pojavila informacija koja je šokirala mnoge.

Naime, De Bruyne je imao pravo nastupa za afričku selekciju Burundija, koja je nedavno upisala svoj prvi nastup u historiji na Afričkom kupu nacija. Da su stvari završene idealnim scenarijem za ovu slabašnu selekciju, De Bruyne bi bio dio reprezentacije.

Kakva je veza De Bruynea s Burundijem? Slavni belgijski nogometaš imao je pravo nastupa za Belgiju i Burundi, a razlog je taj što je njegova majka rođena i odrasla u ovoj afričkoj zemlji te ima državljanstvo Burundija.

Živjela je još i u Obali Slonovače, ali i Londonu gdje je upoznala Kevinovog oca Herwiga. Par se vjenčao i vratio u Belgiju, gdje se rodio sjajni nogometaš. U međuvremenu je postao prava legenda reprezentacije i trenutno je kapiten.