Nakon 2 mjeseca
22

Počinje takmičenje u Premijer ligi, sezona će se otvoriti utakmicom u Bijeljini

Piše: Edin Isanović
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon dvomjesečne pauze danas počinje nova sezona Premijer lige BiH. U subotu su na programu dvije utakmice, tri se igraju u nedjelju, dok će se u ponedjeljak odigrati jedan meč.

Sezona će se otvoriti utakmicom u Bijeljini između Radnika i Krupe, a pola sata kasnije počet će i okršaj u Doboju pored Kaknja između Mladosti i Viteza. Nakon eliminacije iz evropskih takmičenja, klubovi će se okrenuti domaćem prvenstvu i Kupu BiH.

Aktuelni prvak naše zemlje je Zrinjski koji će težiti da po treći put uzastopno osvoji titulu. Najveći konkurenti Plemićima bit će Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg.

Novi/stari premijerligaši su banjalučki Borac i GOŠK iz Gabele. Liga 12 se prošle sezone pokazala kao pun pogodak jer su do posljednjeg kola tri kluba vodili bitku za naslov prvaka. Zanimljivo je bilo i u borbi za opstanak. Stoga se nadamo da će i ove biti neizvjesno. Ipak, ono što zabrinjava jeste odlazak najboljih igrača lige što dovodi do pada kvaliteta. Tako nas u ovoj sezoni neće uveseljavati svojim potezima Dulejvić, Stevanović, Lendrić, Mešanović, Tomić...

Krupa u Bijeljini želi ostati neporažena

Radniku iz Bijeljine na megdan stiže ekipa Krupe. Oba kluba su prošle sezone igrali u Ligi za prvaka. Svakako, cilj im je to ponoviti i ove. Izabranici Slobodana Starčevića su se u debitantskom nastupu domogli četvrte pozicije, što je svakako veliki uspjeh.

Krupa je osim osvajanja četvrtog mjesta na tabeli imala i veliki utjecaj u borbi za titulu, jer je u posljednjim mečevima igrala s direktnim konkurentima za naslov prvaka Sarajevom na Koševu te sa Zrinjskim i Željezničarom na svom terenu. Sve mečeve odigrala je neriješeno.

''Naši treninzi su kompleksni i letvica je podignuta na najviši nivo, jer igrače spremamo za najveća tržišta. Želimo da se igrač što lakše uklopi ukoliko pređe u neki veći evropski tim", istakao je u intervjuu za Klix.ba Slobodan Starčević, strateg Krupe.

Radnik će u novoj sezoni s klupe voditi Mladen Žižović koji je naslijedio Nebojšu Miloševića. Ekipa je pretrpjela rekonstrukiciju. Na otvaranju sezone tim iz Semberije pokušat će doći do tri boda koja bi im dala dodatno samopouzdanje za nastavak. No, čeka ih težak zadatak.

Mulalić: Prvo kolo je uvijek teško

Mladost Doboj Kakanj će odmjeriti snage s ekipom Viteza. Izabranici Edisa Mulalića žele osvojiti tri boda.

''Vrlo bitna utakmica nas očekuje jer prvo kolo obično trasira neki put. Mi smo svjesni toga i dobro smo se spremali. Pobjedom želimo otvoriti sezonu. Tražili smo još jedno ili dva pojačanja, ali moramo biti zadovoljni i sa ovim što imamo jer momci zaista dobro odgovaraju na sve što postavimo pred njih. Prvo kolo je uvijek teško. Vitez je pratio naše igre, ali i mi smo njihove i vjerujem da možemo do pobjede u prvom kolu'', istakao je Mulalić.

Vitez je u prošloj sezoni teškom mukom uspio izboriti opstanak. I u ovoj ih čeka isti zadatak. U sudaru s Mladosti pokušat će ostati neporaženi.

Parovi i satnica: Subota Radnik – Krupa 17:00 sati (prijenos na BHT1) Mladost DK – Vitez 17:30 sati

Nedjelja Sarajevo – Zrinjski 19:00 sati (prijenos na Moja TV) Borac – Čelik 19:30 sati Široki Brijeg – Sloboda 21:00 sati (prijenos na Moja TV)

Ponedjeljak Želejzničar – GOŠK 20:30 sati (prijenos na Moja TV)