Redsi otvaraju sezonu
9

Počinje Premiership: Manchester City želi nastaviti dominaciju, Liverpool glavni konkurent

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nova sezona Premiershipa je na svom početku, a Manchester City odlučno kreće u borbu za treću titulu u nizu.

Novu sezonu Premiershipa otvaraju Liverpool i Norwich večeras (petak), Manchester City u odbranu titule kreće u subotu susretom s West Ham Unitedom.

Ova sezona je posebna po tome što su uvedena neka nova pravila, sudije koje će biti videoasistenti i koristiti VAR tehnologiju, a čak 20 klubova je oborilo rekorde transfera. Također, tri menadžera debituju u novim klubovima.

Manchester City želi postati prvi klub koji je uspio osvojiti tri titule prvaka u nizu nakon što je to uspjelo Manchester Unitedu 2007., 2008. i 2009. godine. Građani su u protekle dvije sezone osvojili čak 198 bodova.

Osvajač Lige prvaka Liverpool je prošle sezone osvojio 97 bodova i to je rekord za drugoplasiranu ekipu u pet rangova engleskog nogometa. Očekuje se da će upravo Redsi biti glavni rivali Građanima.

Tottenham, Chelsea, Manchester United i Arsenal su rivali iz sjene koji će se uglavnom boriti za mjesta koja vode u Ligu prvaka.

Promjena u ekipama je bilo. engleski defanzivac Harry Maguire je iz Leicestera prešao u Manchester United za 80 milion funti i upravo on je najveće pojačanje u Premiershipu ovog ljeta. Crveni vragovi su prodali Romelua Lukakua Interu za 74 miliona funti.

Arsenal je potrošio 72 miliona funti na dovođenje krilnog nogometaša Lillea Nicolasa Pepea, dok je Manchester City iz Atletico Madrida doveo veznjaka Rodrija za 62,8 miliona funti te desnog beka Juventusa Joaoa Cancela za 60 miliona funti. Tottenham je potrošio 53,8 miliona funti na Lyonovog veznjaka Tanguyja Ndombelea i to je bilo prvo pojačanje prvog tima od januara 2018. godine.

Ostali veliki transferi su prelazak desnog beka Aarona Wan-Bissake u Manchester United iz Crystal Palacea za 50 miliona funti. napadača Sebastiana Hallera u West Ham iz Eintrachta za 45 miliona funti, napadača Joelintona iz Hoffenheima u Newcastle za 40 miliona funti te veznjaka Yourija Tielemansa iz Monaca u Leicester također za 40 miliona funti.

Chelsea je isplatio Real Madridu 40 miliona funti za veznjaka Matea Kovačića uprkos zabrani transfera, jer je nogometaš bio registrovan prošle sezone za posudbu.

Novajlija u Premiershipu je Sheffield United koji četiri puta oborio svoj rekord transfera, a zanimljiv će biti zbog toga što je na posudbu stigao bh. reprezentativac Muhamed Bešić. Aston Villa se je potrošila više od 100 miliona funti, a treći promovisani tim Norwich je doveo 11 "jeftinijih" nogometaša.

Chelsea, Newcastle i Brighton imaju nove menadžere. Maurizija Sarrija je na klupi Plavaca zamijenio legendarni Frank Lampard, koji je bio menadžer Derbyja prošle sezone. Rafael Benitez je napustio Newcastle, a umjesto njega je došao Steve Bruce. Ekipu Brightona je od Chrisa Hughtona preuzeo Graham Potter.

VAR tehnologija će se ove sezone prvi put koristiti u Premiershipu. Među novim pravilima je ono koje se odnosi na igranje rukom. Slučajno igranje rukom je sada prekršaj ukoliko rezultira pogotkom, ako ruka igrača bude iznad ramena ili ako "učini tijelo igrača neprirodno većim".

Gol aut će moći izvoditi igrač iz šesnaesterca, ekipa koja napada neće moći stavljati svoje igrače u živi zid, a treneri će moći dobijati žute kartone kao što ga je dobio Pep Guardiola u utakmici Community Shielda.

Prvi put će biti uvedena zimska pauza, ali će se utakmice ipak igrati oba njena vikenda. Pet utakmica će se odigrati 8. februara, a preostalih pet narednog vikenda. Sve utakmice će biti u TV prijenosima. To znači da će sve ekipe imati dvije sedmice slobodne između premijerligaških utakmica, ali detalji neće biti poznati do decembra. Također, od sad će se u međusobni omjer ubrajati bodovi, gol razlika i broj postignutih golova.

BiH će imati četiri "predstavnika" u Premiershipu, a to su Sead Kolašinac (Arsenal), Muhamed Bešić (Sheffield United), Mario Vrančić (Norwich City) i Asmir Begović (Bournemouth).

Parovi 1. kola Premiershipa:

  1. august:

Liverpool - Norwich City

10. august:

West Ham United - Manchester City Crystal Palace - Everton Watford - Brighton Bournemouth - Sheffield United Burnley - Southampton Tottenham - Aston Villa

11. august:

Leicester City - Wolverhampton Newcastle United - Arsenal Manchester United - Chelsea