Derbi na Bilinom polju
0

Počinje nova sezona Premijer lige BiH

Piše: Edin Isanović
Prozivka nogometaša Željezničara (Foto: Feđa Krvavac, Fotoservis)
Prozivka nogometaša Željezničara (Foto: Feđa Krvavac, Fotoservis)
Nakon pauze od nekoliko mjeseci danas (subota) i sutra počinje Premijer liga BiH. Novi klubovi u ligi su sarajevski Olimpik i Rudar iz Prijedora. Titulu prvaka brani Zrinjski.

Na samom startu nove sezone ponuđeno je nekoliko zanimljivih susreta. Derbi kola igra se u Zenici gdje domaćem Čeliku na noge dolazi Željezničar. I jedan i drugi klub sa klupe će voditi bivši treneri, Ivo Ištuk i Amar Osim. Bez obzira štu su gosti iz Sarajeva respektabilan suparnik, Zeničani žele discipliniranom igrom od prve minute riješiti meč. Strateg Čelika najavljuje ofanzivnu partiju u kojoj je osnovna želja pobjeda. S druge strane redizajnirana ekipa tima sa Grbavice nada se povoljnom ishodu. Svi su željni igre i dokazivanja i po svemu sudeći biće interesantno na dobro popunjenom Bilinom polju.

Velež će odmjeriti snage sa Travnikom. U dosadašnjim sudarima na svom travnjaku Mostarci su bili uspješniji, pa sličan scenarij navijači „Rođenih“ priželjkuju i u današnjem dvoboju. Izabranici Abdulaha Ibraković ističu da im je jedini cilj trijumf. No, gosti sa Pirote vjeruju da mogu osvojiti bod.

U Gradačcu se igra utakmica između Zvijezde i aktuelnog prvaka Zrinjskog. Temeljne pojedinosti u igri domaćih jesu nametanje visokog ritma i pritisak na posljednji bedem ispred gola „Plemića“. Prvi šef struke domaćih, Ratko Ninković uzda se domaći teren koji u konačnoci može biti presudan. Gosti su dominirali tokom prošlog prvenstva, a visoku klasu u bh. ligi na startu trebaju dokazati protiv renomiranog gradačačkog premijerligaša.

Novajlija u ligi Olimpik će se na Grbavici sastati sa Modričom. Trener domaćih Husref Musemić neće odstupiti od svoje napadačke orijentacije, pa je očekivati zanimljiv dvoboj. Olimpik je organizovan kolektiv koji ima svoje jasne ciljeve, a jedan od njih je plasman na evropsku scenu. Koliko su ti ciljevi zaista realni moći će se vidjeti u premijernom ovosezonskom nastupu.

Komšijski derbi igra se u Laktašima, gdje će se domaći tim sudariti sa Borcem. Tri boda na startu donose samopouzdanje. Oba trenera najavljuju ofanzivan pristup, a navijači s nestrpljenjem čekaju da vide kakvo će lice prezentirati njihovi timovi. Na trebinjskim Policama Lotar će ugostiti Rudar iz Prijedora. S obzirom da domaćin rijetko kada gubi bodove na svom terenu za očekivati je da kompletan plijen ostane u gradu na Trebišnjici.

U nedjelju naveče na najvećem bh. stadionu igra se utakmica između Sarajeva i Slobode. Bordo tim želi pobjedom otvoriti sezonu. S druge strane Tuzlaci će sa potpuno renoviranom ekipom i novim šefom struke tražiti povoljan rasplet.

Treba napomenuti da je utakmica između Širokog Brijega i Slavije odgođena.

Parovi:

Subota

Čelik – Željezničar 20,30 sati

Velež- Travnik 17,30 sati

Zvijezda - Zrinjski 17,30 sati

Olimpik – Modriča 20,30 sati

Laktaši – Borac 17,30 sati

Leotar – Rudar 17,30 sati

Nedjelja

Sarajevo – Sloboda 20,00 sati (TV prenos BHT1)

Široki Brijeg – Slavija odgođeno