U17 Euro
7

Počinje Evropsko kadetsko prvenstvo: Drugi nastup za BiH, Španija glavni favorit za zlato

Piše: E. B.
U17 reprezentacija BiH (Foto: NSBiH)
U17 reprezentacija BiH (Foto: NSBiH)
U Hrvatskoj danas počinje 16. evropsko kadetsko prvenstvo u nogometu, na kojem će nastupiti i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Takmičenje se igra u sedam gradova (Kostrena, Lučko, Rijeka, Sesvete, Velika Gorica, Zaprešić i Varaždin), a finale je zakazano za 19. maj.

Ovo će našoj reprezentaciji biti drugo učešće na smotri najboljih evropskih reprezentacija nakon prošlogodišnjeg učešća u Azerbejdžanu, gdje su izabranici Sakiba Malkočevića ispali u grupnoj fazi takmičenja.

Kao i prošle godine, i ovoj je našoj selekciji cilj prolazak u četvrtfinale, a naši reprezentativci su smješteni u grupi C sa selekcijama Njemačke, Republike Irske i Srbije.

Prošlogodišnji osvajač Portugal nije se plasirao kroz kvalifikacije, tako da ćemo sigurno dobiti novog prvaka Starog kontinenta u U17 uzrastu.

Grupa A

U grupi A nalaze se Hrvatska, Španija, Turska i Italija. Bez ikakve sumnje radi se o najjačoj grupi na prvenstvu. Hrvatsku reprezentaciju čine igrači Dinama uz tek ponekog igrača iz drugih hrvatskih klubova. Španija je prošlogodišnji viceprvak i ove sezone očekuju napad na zlato, a u tome se najviše uzdaju u napadača Barcelone Abela Ruiza. Italija će ovisiti isključivo o raspoloženju Juventusovog wonderkida Moisea Keana. Turska je autsajder u ovoj grupi, no radi se o izuzetno defanzivnoj ekipi protiv koje će se svi namučiti da osvoje bodove.

Moise Kean, prva zvijezda Italije i prvenstva (Foto: AFP)
Moise Kean, prva zvijezda Italije i prvenstva (Foto: AFP)

1. kolo (3. maj): Turska - Španija (13:15), Hrvatska - Italija (17:45) 2. kolo (6. maj): Hrvatska - Turska (13:15), Španija - Italija (17:45) 3. kolo (9. maj): Španija - Hrvatska (12:00), Italija - Turska (12:00)

Grupa B

U grupi B su Francuska, Škotska, Mađarska i Farska Ostrva. Ovdje nema previše dilema. Francuska je najjača ekipa, dok bi Škotska mogla biti "nagazna mina" i "dark horse" prvenstva s obzirom na to da su kvalifikacije odigrali na vrhunskom nivou. Mađarska se nakon 11 godina vratila na Euro i sretni su što su uopće na takmičenju, dok će svoj prvi nastup u historiji upisati Farska Ostrva.

Francuzi su apsolutni favoriti u grupi B (Foto: FFF)
Francuzi su apsolutni favoriti u grupi B (Foto: FFF)

1. kolo (3. maj): Škotska - Farska Ostrva (12:00), Mađarska - Francuska (14:00)

2. kolo (6. maj): Francuska - Farska Ostrva (12:00), Škotska - Mađarska (16:00) 3. kolo (9. maj): Francuska - Škotska (16:00), Farska Ostrva - Škotska (16:00)

Grupa C

U grupi C su s Njemačka, Republika Irska, Srbija i BiH. Njemačka je apsolutni favorit u grupi i sve osim tri pobjede bi predstavljalo iznenađenje. Prošle godine u polufinalu ih je zaustavila Španija i ove godine se nadaju revanšu u finalu. Republika Irska je iznenađujuće dobro odigrala kvalifikacije i jedina su ekipa koja se bez primljenog pogotka (7:0) plasirala na Euro. Srbija je sastavljena većinom od igrača Partizana i Crvene zvezde, ali je glavni igrač napadač Voždovca Filip Stuparević od koga naši istočni susjedi očekuju najviše. Naša selekcija je autsajder u grupi, ali će se izabranici Sakiba Malkočevića sigurno boriti do samoga kraja.

Naši reprezentativci će dati sve od sebe za što bolji plasman (Foto: NSBiH)
Naši reprezentativci će dati sve od sebe za što bolji plasman (Foto: NSBiH)

1. kolo (4. maj): Njemačka - BiH (12:00), Srbija - Republika Irska (16:30) 2. kolo (7. maj): Njemačka - Srbija (12:00), Republika Irska - BiH (16:30)

3. kolo (10. maj): Republika Irska - Njemačka (12:00), BiH - Srbija (12:00)

Grupa D

Grupu D čine Holandija, Engleska, Ukrajina i Norveška. Holandija i Engleska su se bez poraza prošetale kroz kvalifikacije i vodit će borbu za prva dva mjesta. Holanđane je prošle godine zaustavio osvajač Portugal u polufinalu, dok je viceprvak Španija zaustavila Engleze u četvrtfinalu. Vezni igrač Excelsiora Dogucan Haspolat je glavna uzdanica Holandije, dok je napadač Manchester Cityja Jadon Sancho glavni igrač Engleske. Ukrajina i debitant Norveška će sigurno u međusobnom duelu odlučiti o trećem mjestu.

Dogucan Haspolat, zvijezda Holandije (Foto: Twitter)
Dogucan Haspolat, zvijezda Holandije (Foto: Twitter)

1. kolo (4. maj): Njemačka - Ukrajina (12:00), Norveška - Engleska (14:00) 2. kolo (7. maj): Engleska - Ukrajina (14:00), Holandija - Norveška (17:45) 3. kolo (10. maj): Engleska - Holandija (16:00), Ukrajina - Norveška (16:00)

Nokaut faza takmičenja

Četvrtfinale: 1A - 2B (12. maj, 17:45), 1B - 2A (12. maj, 17:45), 1C - 2D (13. maj, 17:45), 1D - 2C (13. maj, 17:45) Polufinale: 16. maj u 17:45 i 20:30 Finale: 19. maj u 20:00