Nogomet
0

Počinje BH Telecom fudbalska liga osnovnih škola Starog Grada

Klix.ba
Izvlačenjem parova prvog kola Lige i predavanjem o pravilima igre i fair play-u predstavljena je BH Telecom fudbalska liga osnovnih škola Starog Grada. Žrijeb je odlučio da prvu utakmicu odigraju selekcije osnovnih škola "Vrhbosna" i "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković".

Utakmica će se odigrati u srijedu, 01. oktobra, u 12:00 sati. Već u 13:00 sati sastat će se selekcije osnovnih škola "Edhem Mulabdić" i "Hamdija Kreševljaković", a u 14:00 sati "Mula Mustafa Bašeskija" i "Saburina".

Brojne učenike, roditelje, nastavnike i direktore škola pozdravila je Amina Deljković, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj. Ona je pojasnila da je BH Telecom fudbalska liga osnovnih škola Starog Grada projekat koji Općina realizuje putem Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj, a idejni tvorci su Mehmed Janjoš Čala i Mensud Handžić, inače komesari Lige. Zahvalivši se njima, kao i pokrovitelju BH Telecomu i svima koji su pomogli realizaciju ove ideje, Deljković je kazala da se nada da će sve utakmice proteći u lijepom ambijentu i druženju, znajući da neko može da pobijedi, ali i da izgubi.

"Želim vam sretan početak Lige, koja postoji samo kod nas u Starom Gradu. A, da li će ona izrasti u jednu lijepu priču, možda i spektakl, zavisi, djeco, od vas", dodala je Deljković.

U ime načelnika Općine, Ibrahima Hadžibajrića, Deljković je kapitenima osnovnih škola "Vrhbosna", "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković", "Edhem Mulabdić", "Hamdija Kreševljaković", "Mula Mustafa Bašeskija" i "Saburina" uručila garniture dresova.

Bivši internacionalni sudija i instruktor suđenja u Nogometnom savezu Džemal Čalija, upoznao je osnovce koji će se takmičiti sa najvažnijih 17 pravila igre u malom fudbalu, komparirajući ih sa pravilima u velikom fudbalu. Podsjetivši ih da pravila igre u malom fudbalu datiraju od 1996. godine, Čalija je učenicima naglasio da se ona moraju poštovati i da je u igri najvažniji fair-play.

Jesenja polusezona počinje danas

BH Telecom fudbalska liga osnovnih škola Starog Grada počinje danas i u njoj će učestvovati šest selekcija osnovnih škola iz Starog Grada. Igrat će se 20 kola, kroz jesenju i proljetnu polusezonu. Utakmice će se igrati srijedom, od 12:00 do 16:00 sati na sportskim igralištima i terenima u Starom Gradu, a srijeda će u školama koje učestvuju biti određena kao “dan sporta” i raspored nastavnih časova prilagodit će se tome.

Liga će se igrati prema UEFA propozicijama kojim se regulišu takmičenja u malom fudbalu. Jedino odstupanje je da ekipa broji šest igrača (golman+pet igrača), radi prilagođavanja pravila dobnoj strukturi igrača. Ligom će rukovoditi dva komesara Lige, a utakmice će suditi zvanične sudije Kantonalne lige Sarajevo. Utakmice će se igrati u dva poluvremena, po 20 minuta.

Jesenja polusezona BH Telecom fudbalske lige osnovnih škola Starog Grada trajat će do 03. decembra, 2014. godine. Proljetna polusezona traje od 04. Februara do 15. aprila 2015. godine.

Najave svih utakmica, kao i izvještaji, proglašenje najboljih strijelaca, te ostali relevantni podaci koji se predočavaju kroz sportska izvještavanja, bit će dostupni putem općinske web stranice.