Nogomet
13

Početak sezone koban za trenere u Premijer ligi: Sedam kola, šest otkaza

Piše: D. B.
Početak nove sezone u Premijer ligi BiH bio je koban za trenere bh. premijerligaša. Pet trenera - Valentin Plavčić, Milan Gutović, Dželaludin Muharemović, Davor Mladina i Milomir Odović su dobili otkaze, dok je Vlado Jagodić dao ostavku.

Valentin Plavčić je preuzeo ekipu Viteza u aprilu s kojom je završio sezonu. Otkaz je dobio već na otvaranju aktuelne sezone nakon dva gostujuća poraza od Radnika i Širokog Brijega u 1. i 2. kolu Premijer lige BiH. Radnik je Vitežane porazio 1:0, a Široki Brijeg čak 5:1. Plavčić je tako postao prvi trener u aktuelnoj sezoni koji je ostao bez posla. Vitez je trenutno posljednji 16. na tabeli sa četiri boda.

Milan Gutović je u Slaviju stigao 14. maja kao nasljednik trenera Dragana Radovića. Slavija je uspjela izboriti opstanak, a onda su ekipu napustili brojni igrači, zbog čega je klub morao potpuno rekonstruirati tim. Ekipa iz Lukavice je remizirala u prvom kolu s Veležom na svom terenu, kao i sa Mladosti Doboj-Kakanj na gostovanju. Potom je uslijedio poraz od Slobode na domaćem terenu, nakon kojeg je prekinuta saradnja između Slavije i Gutovića. Slavija je sedma na tabeli sa devet bodova i utakmicom manje, a danas na svom terenu dočekuje Sarajevo.

Vlado Jagodić je svoj treći mandat na klupi banjalučkog Borca započeo krajem marta, a ovu sezonu je započeo pobjedom nad Željezničarom. Potom je remizirao s Veležom u Mostaru, a onda i s Mladosti Doboj-Kakanj u Banjoj Luci. Treći uzastopni remi ostvaren je u Tuzli protiv Slobode. Prvi poraz u sezoni Borac je doživio u 5. kolu protiv Olimpica na svom terenu, a drugi je uslijedio u narednom kolu kod Drine u Zvorniku. Nakon tog poraza je Jagodić dao ostavku. Borac je osmi na tabeli s devet bodova.

Dželaludin Muharemović je preuzeo mostarski Velež sredinom maja, a tokom ljeta je ekipa izgubila nekoliko važnih igrača, među kojima su Jovan Blagojević, Alidin Dino Hajdarović i Anel Hebibović. Sezonu je Muharemović počeo u Lukavici, gdje je njegova ekipa odigrala 1:1 protiv Slavije. Na prvoj domaćoj ovosezonskoj utakmici uz isti rezultat je Velež odigrao protiv Borca. Treći ovosezonski uzastopni remi Rođeni su, predvođeni Muharemovićem, upisali u Biljelini kod Radnika. Kada se očekivala prva domaća pobjeda protiv Viteza u 4. kolu, Rođeni su poraženi 1:0. Muharemović se morao "vaditi" u 5. kolu na Grbavici protiv Željezničara, gdje je napravio sjajnu karijeru kao igrač. Ipak, Plavi su pobijedili 2:1, a Muharemović je smijenjen odmah nakon utakmice. Željezničar je 10. na tabeli sa osam osvojenih bodova.

Davor Mladina je imenovan trenerom Širokog Brijega početkom juna nakon što ekipu poslije otkaza uručenog Slavenu Musi nije uspio na pravi put vratiti Blaž Slišković. Mladina je sezonu otvorio pobjedom u Travniku rezultatom 2:1, a onda su Širokobriježani na Pecari uz 5:1 savladali Vitez. Stvari su po zlu krenule u 3. kolu kada je Sarajevo na Koševu pobijedilo Široki Brijeg, a onda je Željezničar na Pecari osvojio bod u 4. kolu. U narednom kolu je Široki igrao derbi protiv Zrinjskog u Mostaru, u kojem je također osvojio bod. Ekipa Davora Mladine je u 6. kolu na svom terenu savladala Velež rezultatom 1:0, a jučer je u Zenici poražena 2:1 od Čelika. Čelnici Širokog Brijega su odmah nakon utakmice odlučili prekinuti saradnju s Mladinom i na njegovo mjesto vratiti trenera Slavena Musu, koji je već jutros obavio prvi trening s ekipom. Široki Brijeg se nalazi na petom mjestu sa 11 bodova.

Zasad posljednji trener koji je ostao bez posla u novoj sezoni Premijer lige BiH je Milomir Odović, koji je otkaz dobio danas nakon jučerašnjeg remija sa Slobodom. Plavi su nakon sjajnih nastupa u kvalifikacijama za Evropsku ligu loše startali u Premijer ligi. U prvom kolu je Želju porazio Borac u Banjoj Luci, a onda i Radnika na Grbavici. Treće kolo je donijelo pobjedu u Vitezu, a četvrto remi u Širokom Brijegu. U petom kolu su Plavi pobijedili Velež na Grbavici, ali to ipak nije bio znak povratka na pobjednički kolosijek. Plave je porazila Mladosti Doboj-Kakanj, a sinoćnji remi sa Slobodom na Grbavici značio je i kraj Odovićeve ere u Željezničaru. Plavi su na desetom mjestu sa osam bodova.

Prema onome što se može vidjeti iz priloženog, nakon sedam kola nove sezone Premijer lige BiH bez svojih funkcija je ostalo šest trenera. Ko je sljedeći, ostaje da se vidi.