U Barceloni
1

Počelo suđenje Neymaru, prijeti mu petogodišnja robija

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Barceloni je počelo suđenje najvećoj zvijezdi reprezentacije Brazila Neymaru. Neymar je optužen za prevaru i korupciju zbog transfera 2013. godine iz Santosa u Barcelonu.

Brazilskog asa je tužila investiciona kompanija DIS i od španskog suda traži petogodišnju robiju za Neymara.

Neymar je 2013. godine prešao iz Santosa u Barcelonu, a on je tužen zbog načina na koji je novac raspoređen trećoj strani.

DIS je bio vlasnik 40 posto prava na Neymarov ugovor i tvrdi da nije dobio svoj dio novca jer su ih Brazilac i još osam ljudi obmanuli i predstavili iznos transfera manjim nego što jeste.

Uz Neymara sudi se i njegovim roditeljima, bivšim predsjednicima Barcelone Josepu Mariji Bartomeuu i Sandrou Rosellu, te čelnicima Santosa.

Barcelona i Santos su objavili da je transfer iznosio 16,6 miliona dolara i DIS je dobio 40 posto tog novca. No, brazilska kompanija tvrdi da je transfer ukupno iznosio čak 81,2 miliona dolara, što znači da su prevareni za desetine miliona dolara.

"Neymar je zajedno s roditeljima i čelnicima Barcelone i Santosa izdao povjerenje mojih klijenata", rekao je advokat DIS-a Paulo Nasser.

Špansko tužilaštvo traži dvogodišnju kaznu zatvora za Neymara i njegovog oca uz isplatu DIS-u u iznosu od 9,7 miliona dolara.

DIS traži petogodišnju robiju uz odštetu od 32,1 milion dolara, te da Neymar plati 190 miliona državi Španiji.

Neymar i ostali okrivljeni su se na prvom ročištu izjasnili da nisu krivi. Brazilski as će se sudu obratiti u petak, a očekuje se da se proces završi do 31. oktobra.