Nogomet
11

Počelo okupljanje bh. reprezentativaca u Zenici: Selektor i igrači oprezno dočekuju Gibraltar

Piše: E. M.
Mehmed Baždarević (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će se okupiti u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine gdje će odraditi pripreme za kvalifikacionu utakmicu protiv Gibraltara i prijateljsku utakmicu protiv Albanije. Do 13:30 sati u Trening centar NSBiH stigli su prvi igrači, a prisutnima su se obratili selektor Mehmed Baždarević te Kenan Pirić i Dario Đumić.

Selektor Baždarević je istakao kako će imati dovoljno vremena da provjere formu u ovoj sedmici uz treninge koji su planirani do prve utakmice s Gibraltarom koja će biti odigrana na Bilinom Polju u subotu.

"Igrači dolaze, a informacije koje imamo su pozitivne. Nema povrijeđenih igrača, ima dosta umora kod onih koji stalno igraju utakmice, ali ćemo napraviti analizu večeras kada dođu u Zenicu. Čeka nas teška utakmica, a svaku moramo čekati na svoj način što odgovornije i ozbiljnije jer su nam tri boda neophodna za ono što nas čeka poslije. Učinit ćemo sve da ostvarimo pobjedu koju svi očekuju", izjavio je Baždarević.

Na Baždarevićevom spisku nalazi se i dosta debitanata koji će imati priliku pokazati ono što najbolje umiju.

"Mi smo pratili njihovu formu i na spisku ima dosta novih imena. Najvažnije je da oni odmah budu dočekani na pravi način, da ih stavimo u uslove da nam pokažu

sve svoje kvalitete. Ne znamo da li će igrati, ali odabrat ćemo najboljih 11 koji će odraditi posao na najbolji način. Rano je govoriti o tome ko će igrati", poručio je selektor.

Kazao je kako će bh. reprezentativci koji nisu na spisku protiv Gibraltara i Albanije pozive dobiti kada budu u trenažnom procesu i kada svojom formom zasluže poziv. Selektor je još dodao da će izostanak Džeke biti primjetan.

"Izostanak Džeke neće poremetiti rad i organizaciju. Nedostatak njega i još drugih igrača koji su kažnjeni će se osjetiti, ali mislim da će mladi dati sve od sebe da vjerovatno neću imati utisak da nije tu", zaključio je Baždarević.

Đumić je kazao kako je dobijanjem poziva da igra za reprezentaciju ispunjen njegov životni san.

"Ovo je bio moj životni san i sretan sam i ponosan zbog poziva. Mislim da ću se predstaviti u što boljem svjetlu pa vidjet ćemo šta mogu uraditi. Trebamo što bolje odigrati na treningu, a selektor će odlučivati o minutaži. Svi u utakmici s Gibraltarom očekujemo pobjedu i mislim da je to jasno svima. Moramo isto igrati i pobijediti bez obzira s kim igramo. Neće biti lako, ali računamo na tri boda", kazao je Đumić.

Sličnog mišljenja je i Pirić koji je kazao da je dolazak u reprezentaciju i čast i odgovornost, ali da je na njima da rade najbolje što mogu.

"Nama je svaka utakmica važna, imamo par kartoniranih igrača, ali selektor je pozvao još dosta novih igrača. Najbitnije je da smo svi u formi, a u utakmicu trebamo ući što ozbiljnije jer je svaki rezultat za nas bitan", poručio je Pirić.

Okupljanje reprezentativaca planirano je danas tokom dana, a prvi trening koji će biti otvoren za medije naša reprezentacija će odigrati sutra.