Prozivka na Tušnju
14

Počele pripreme fudbalera Slobode, Jagodiću se nisu odazvali svi igrači

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prozivkom igrača na stadionu Tušanj u Tuzli danas su zvanično počele pripreme Fudbalskog kluba Sloboda za predstojeću sezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Strategu Tuzlaka Vladi Jagodiću na prozivci se nisu odazvali svi igrači.

Od 25 igrača koji su bili na raspolaganju u protekloj sezoni, 19 njih se danas pojavilo na Tušnju, a od šestorice koji nisu stigli, samo dvojica su opravdano odsutna, odnosno Azir Muminović i Darko Todorović.

"Oni se nalaze u mladoj reprezentaciji, a nakon povratka u srijedu od mene će dobiti cijelu ovu sedmicu kako bi se odmorili i krenuli u pripreme od ponedjeljka", rekao je Jagodić.

Jagodićevom pozivu danas se nisu odazvali Adnan Hadžić, Samir Efendić, Haris Mehmedagić i Asim Zec.

"Što se tiče Hadžića, Efendića i Mehmedagića nisam iznenađen, jer to su igrači koji u prvi mah nisu prihvatili produžetak kad su bili određeni termini za nastavak, a desilo se da je to bilo još u fazi razgovora. Nenadano je odsutan Zec i on će morati biti na disciplinskom postupku", istakao je Jagodić.

Ne želeći previše ulaziti u slučaj Zeca, strateg Tuzlaka je kazao da je sasvim očigledno da se ponavljaju neke stvari koje ga više ne iznenađuju, odnosno da igrači pričaju jedno, a potom, savjetovani od nekih koji ne vole Slobodu, rade drugo.

"Svako ima pravo da bira svoj put, tako da ovaj slučaj neću upoređivati s nekim prethodnim, ali vam iznosim činjenično stanje. Mislio sam da ću imati selektiranu grupu igrača, barem na broju 18 i 19, ali je očigledno da će taj proces potrajati", nastavio je Jagodić.

Selektiranje igrača bit će nastavljeno u narednom periodu, a Jagodićev cilj je da ima ekipu sastavljenu od fudbalera koji neće svaka tri mjeseca vođeni za ruku od nekoga otići iz Slobode, nego će željeti s ovi klubom napraviti rezultat.

Kada je riječ o eventualnim pojačanjima, Jagodić je kazao da ima listu želja, ali i da klub ima svoje mogućnosti.

Naglasio je da skupa pojačanja ne dolaze u obzir, izuzev u slučajevima ako će igrač doći i dati 20 golova.

"Međutim, pokazivalo se da to baš nije tako. Ljudi koji trenutno vode klub imaju analize iz ranijeg perioda i zbog svih dešavanja veoma su oprezni. Nama treba igrač na poziciji lijevog beka. Ovdje je danas Zvezdan Đurđilović kojeg smatram jednim rješenjem. Danas nam se priključio i Muharem Čivić koji će raditi ove dane. Morat ćemo rješavati i dva stopera, a Adnan Zukić je dogovorio uslove s klubom i mislim da će on biti jedno od rješenja", otkrio je Jagodić.

Naglasio je da je neophodno angažovanje jednog centralnog veznog igrača, a klub je trenutno u fazi pregovora s trojicom fudbalera, kao i s četvoricom za poziciju špica.

Dodao je da je i dalje aktuelan odlazak Amera Ordagića za kojeg je imao samo riječi hvale.

"To je momak koji zaslužuje sve pohvale. To je kapiten ekipe, klub je jasan bio u startu, u smislu da mu nikad neće praviti problem za odlazak, ali i Ordagić je korektan. On želi da ode uz dogovor da i klub ima svoj interes", istakao je šef stručnog štaba Slobode.

U pripremnom periodu planirana su 44 treninga i osam kontrolnih utakmica, što je, prema Jagodićevim riječima, sasvim dovoljno za početak prvenstva.

Dosad su dogovorena tri susreta s Cibalijom 2. jula, Zrinjskim 6. jula i Radnikom 9. jula.

"Generalka sadam dana pred početak prvenstva još nije definisana, jer čekamo žrijeb kako bismo vidjeli da li će se igrati ovdje ili negdje drugo. To će biti najjača utakmica, a uprava mi je čvrsto obećala da će to biti neki veliki klub", naveo je Jagodić.

Inače, ekipa crveno-crnih će u Tuzli trenirati do 29. juna, kada odlaze u Kupres gdje će provesti 12 dana.

Povratak na Tušanj je planiran 11. jula, kada će uslijediti završna faza priprema za predstojeću sezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine.