Nogomet
0

Počela najmasovnija omladinska liga u regionu

Klix.ba
(Foto: FSKS)
U sportskom centru Sporta u Hotonju tokom vikenda je zvanično otvorena dugo najavljivana Omladinska liga Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, u kategoriji najmlađih, pjetlića i cicibana.

Nakon defilea svih ekipa učesnica, više od tri stotine dječaka, 18 selekcija pjetlića (2004. godište) i 10 selekcija cicibana (2005. i 2006. godište), u prisustvu velikog broja gostiju, eminentnih sportskih radnika, obratio se i načelnik općine Vogošća Edin Smajić, koji se zahvalio organizatorima na ovoj veličanstvenoj manifestaciji i poželio svim dječacima sreću u nastavku takmičenja ove najmasovnije omladinske lige u regionu.

Predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić, koji je ujedno i predsjednik Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo u svom govoru je istakao značaj i ciljeve ovog projekta na kojem se radilo dugi niz godina.

Fudbalski savez Kantona Sarajevo, kao matična asocijacija fudbalskog sporta na području Kantona Sarajevo, uspio je ujediniti sve škole fudbala koje egzistiraju na teritoriji kantona, ali i šire, te pokrenuti jedinstvenu zvanićnu omladinsku ligu u kategorijama najmlađih. Zbog ozbiljnosti i kvaliteta, liga je uređena tačno određenim pravilima kroz propozicije takmičenja koje objavljuje Savez prije početka takmičarske sezone, a sve utakmice koje se odigravaju svake subote, nadziru službena lica (delegati i sudije) uz prisustvo medicinske službe.

Kompletna Omladinska liga Kantona Sarajevo, uključujući i Ligu pjetlića i cicibana, ima svog komesara, koji koordinira takmičenjem, uz konstantnu podršku i saradnju stručne službe Saveza, na čelu sa generalnim sekretarom. Rezultati, tabele i fotografije nakon svakog odigranog kola, redovno se objavljuju na oficijelnoj web stranici Saveza www.fsks.ba.

Ovime su najmlađi dječaci, koji do sada nisu bili registrovani igrači, konačno dobili svoj aktivni status, te kontinuitet u jednom zvaničnom, najmasovnijem takmičenju mladih u regiji, koje će se održavati od početka septembra do kraja maja takmičarske sezone 2013./2014. Prvoplasiranim, drugoplasiranim i trećeplasiranim ekipama na završetku takmičarske sezone, bit će dodijeljeni pehari, medalje i druge nagrade.

Nakon svečanog defilea svih 28 ekipa učesnica na terenu, Begić je i zvanično je proglasio Ligu najmlađih šampiona otvorenom.