Nogomet
0

Počasni predsjednik FIFA-e Havelange napustio funkciju

Anadolija
Počasni predsjednik krovne svjetske fudbalke organizacije FIFA-e Joao Havelange je napustio tu funkciju zbog navoda o umiješanosti u korupciju, saopćeno je iz njegovog ureda.

FIFA je na svojoj internet stranici objavila izvještaj predsjednika Odbora za etiku Hansa Joachima Eckerta u kojem se govori o poslovanju marketinške kompanije International Sport and Leisure (ISL), koja je zatvorena 2001. godine zbog gubitaka u poslovanju u iznosu od 300 miliona dolara.

U tom izvještaju se navodi da je počasni predsjednik FIFA-e Havelange zbog navoda o umiješanosti u korupciju, napustio tu funkciju 18. aprila, dok je član Izvršnog odbora FIFA-e i predsjednik Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL) Nicolas Leoz sa svoje funkcije zbog sličnih navoda odstupio 24. aprila. Havelange je navodno zloupotrijebio službeni položaj u periodu od 1974. do 1998. godine kada je bio čelni čovjek FIFA-e, a u izvještaju se pominje i njegov pastorak Ricardo Teixeira, koji je također zloupotrebljavao položaj.

Aktuelni prersjednik FIFA-e Sepp Blater je izrazio zadovoljstvo okončanjem dvanaestogodišnjeg slučaja u vezi sa kompanijom ISL.

Počasni predsjednik FIFA-e, Brazilac Havelange (96) se zajedno sa Ricardom Teixeirom i Nicolasom Leozom tereti za uzimanje mita od propale marketinške kompanije ISL. Havelange se zbog navodnih zdravstvenih razloga 2011. godine povukao sa pozicije člana Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC). Samo dva dana poslije su objavljene optužbe za korupciju i mito u vezi sa kompanijom ISL, a Havelange je tako izbjegao istragu u okviru IOC-a.