Teška situacija
10

Pobuna trenera i igrača u najboljem ruskom klubu: Ne damo plate, igrali smo Ligu prvaka

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Trener Lokomotiva iz Moskve Yuri Semin, kluba koji dvije godine u nizu igra grupnu fazu Lige prvaka, stao je na stranu igrača koji ne žele prihvatiti smanjenje plata dok svijetom hara pandemija koronavirusa.

Ovaj klub sponzorišu neke od najvećih ruskih kompanija, a pored toga dvije sezone u nizu su osigurali plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Klub je zaradio ogroman novac, zbog čega igrači ne žele pristati na smanjenje plata.

Nogometaši predvođeni kapitenom Vedranom Ćorlukom nisu pristali na 40 posto manje plate za april i maj, što su uradili igrači Zenita, CSKA i Spartaka, a da stvar bude teža za čelnike kluba, trener Lokomotiva stao je na stranu igrača.

"Igrači su omogućili ogroman novac plasmanima u grupnu fazu Lige prvaka dvije sezone u nizu, a iz nekog razloga se na to uopšte ne obraća pažnja. Zato, nije pošteno kriviti igrače da su pohlepni i nezahvalni jer navodno ne razmišljaju o klubu koji ih hrani. Ovo je zajednički proces i prije će biti da oni hrane klub nego obrnuto", napisao je Yuri Semin u kolumni te dodao:

"Ova situacija s koronavirusom je nepredvidiva i svjedoci smo da veliki broj kompanija i organizacija dobija određenu pomoć od svojih vlada kako bi krizu prošli bez problema. Možda i naš posao ima pravo na to. Nogometu se sada treba pomoći, a ne samo da se skuplja novac od igrača. Ovo je velika i važna industrija, nogomet je bitan dio svačijeg života i sigurno je da mnogo neodstaje ljudima posljednjih sedmica", dodao je trener Lokomotiva.

Za kraj, on je objasnio da mnogi ne razumiju njegove igrače jer oni hrane veliki broj članova svoje porodice, a da se to posebno odnosi na igrače iz inostranstva koji imaju ogromnu porodicu.

Istakao je da će svi oni biti pogođeni zbog ove situacije i da traženje svojih prava nema nikakve veze sa pohlepnošću.