Teška kontrola
73

Pobuna iskusnih golmana: Telstar lopte problematične kao Jabulani s Mundijala 2010.

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka i španska reprezentacija u petak su odigrale prijateljsku nogometnu utakmicu u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a meč je završio rezultatom 1:1 i kritikama na račun lopte koje su stigle od obojice golmana.

Naime, golmani su složni da se nova Adidasova Telstar lopta, koja će biti korištena na Mundijalu, ponaša neobično i da je teško kontrolisati.

"Spreman sam se kladiti da će na Svjetskom prvenstvu biti barem 35 golova iz velikih udaljenosti. Lopta je prekrivena plastikom i teško je ukrotiti. Imamo s njom problema. Neka je promjene. Vremena za to još ima", rekao je Pepe Reina za As, a s njim se slaže i David de Gea.

Telstar se tako stavlja u isti negativni kontekst s Jabulanijem, loptom koja je bila čudna golmanima na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, jer je nenadano mijenjala smjer i otežavala im posao.

"Pomiče se u zraku, morat ćemo se naviknuti na nju i naučiti je kontrolisati prije početka Svjetskog prvenstva", složio se i Marc-Andre ter Stegen sa španskim kolegama.