Korisno pojačanje
0

Pobjednik Tour de Francea debitovao kao nogometaš

Totalsport
Oscar Pereiro (33), pobjednik Tour de Francea iz 2006. godine, od ovog ljeta penzionisani biciklist, u nedjelju je doživio svoj igrački debi u seniorskom nogometu.

Odigrao je Španac posljednje 24 minute u prvenstvenom dvoboju niželigaškog regionalnog takmičenja u Galiciji, između druge ekipe Coruxa iz Viga, za koji je potpisao ugovor prije nekoliko dana, i Loura Tameige.

Biciklist je ušao u igru u 66. minuti pri vodstvu gostujućeg tima 1-0. Na poziciji lijevog beka, iako se često priključivao napadačkim akcijama svoje ekipe, nije uspio pridonijeti preokretu, te su gosti, inače klub u kojem je, ironično, kao dječak počeo gurati loptu, ostvarili identičnu pobjedu.

"Najvažnije je da se nakon svega osjećam zadovoljan", rekao je Pereiro dodavši:

"Bio sam prije utakmice nervozan, ali sam se 'ispucao' na zagrijavanju. Sve mi je olakšala činjenica da su me saigrači jako lijepo primili."

Trener je pohvalio svoje najnovije pojačanje naglasivši da je ipak riječ o njegovoj prvoj takmičarskoj nogometnoj utakmici u životu.

"Mislim da je Oscar jako dobro pojačanje za nas u svakom pogledu. Donosi nam mir i stabilnost, jer je kao sportista i kao osoba izniman karakter."

Zbog Pereira utakmicu je u Vigu pratilo neuobičajeno mnogo gledatelja, pa tako i njegova mnogobrojna porodica. Utakmicu su također pratile mnogobrojne novinarske ekipe.

Pereiro je pobjednikom Tour de Francea proglašen 2006. godine iako je utrku završio na drugom mjestu. Mjesto unaprijed pomaknuo ga je pozitivan dopinški nalaz nominalnog pobjednika utrke, Amerikanca Floyda Landisa.