Željezničar – BiH 1:2
0

Pobjeda "Zmajeva" i dobra uvertira za Portugal

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U okviru obilježavanja 90. rođendana FK Željezničar, Plavi sa Grbavice odigrali su prijateljsku utakmicu sa izabranicima Safeta Sušća. Iako je rezultat bio u drugom planu Džeko i saigrači slavili su pobjedu rezultatom 2:1.

Bila je to posljednja provjera Zmajeva pred utakmice baraža sa Portugalom. Prije početka utakmice Ivica Osim, predsjedavajući Komiteta za normalizaciju N/FS BiH uručio je Sabahudinu Žuji, predsjedniku Želje, plaketu za sretan rođendan.

Nagradu od www. fkzeljeznicar.com dobio i golman Ibrahim Šehić (u anketi zvaničnog portal kluba proglašen najboljim igračem u prošloj sezoni).

Nakon što je dvoboj počeo prvu šansu imali su naši reprezentativci. Džeko je u 3. minuti dobro šutirao, ali je Karić odlično intervenisao. Igrala se peta minuta kada je Ibišević doveo “Zmajeve” u vodstvo od 1:0.

Minut kasnije iz igre je izašao Gredić (zamijenio ga Adilović) koji je ispraćen ovacijama. Nakon toga iz igre je izašao i Edis Mulalić, a umjesto njega je ušao Vasilić. Potom je Bulenda Bišćevića zamijenio Marković.

U 24. minuti Nyema je izveo slobodan udarac, ali je lopta završila u živom zidu. Igra se potom najčešće odvijala između dva šesnaesterca. Igrao se 37.minut kada je napadač Manchester Cityja pogodio prečku. Minutu kasnije reprezentacija je ponovo preko Ibiševića udvostručila vodstvo. Ipak, to nije bio konačan rezultat prvog poluvremena. Pet minuta prije kraja prvog dijela Bešlija je lobovao Begovića za 1:2.

Tim rezultatom otišlo se na pauzu.

U nastavku je šef državnog tima poslao na teren dest novih igrača, dok prvi šef struke Željezničara nije ništa mijenjao. U 49. minuti iz slobodnjaka je pokušao Ibričić, ali je Karić bio oprezan.

Nekoliko minuta kasnije Svraku je zamijenio Zoletić, Ramić Adilovića, a Selimović Bešliju. U 61.minuti dobro je šutirao Zeba. No, neprecizno. Perica Stančeski je sjajno šutirao u 77.minuti.Međutim, lopta je otiša pored gola. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

"Bila je dobra utakmica. Iako ovakvi mečevi služe da se iskristališe prvih jedanaest, ja se sada još više dvoumim oko početnog sastava protiv Portugala. Imamo previše ofanzivnih igrača. Ipak, imamo još dva treninga. Tada ću odrediti udarnu postavu", kazao je selektor Safet Sušić nakon meča.