Nogomet
29

Po jednom komšije: Devet puta zaredom različiti trenerski rivali vode sarajevski derbi u ligi

Piše: O. T.
Slavko Petrović i Mehmed Janjoš (Foto: Klix.ba)
Slavko Petrović i Mehmed Janjoš (Foto: Klix.ba)
U novembru 2012. godine posljednji put se desilo da dva ista trenera po drugi put uzastopno budu rivali u sarajevskom ligaškom derbiju. Tada je na klupi Sarajeva sjedio Dragan Jović, dok je Željezničar predvodio Amar Osim.

Nakon tog derbija oba kluba su počela sa velikim trenerskim promjenama na klupama tako da je svaki novi derbi sa sobom donosio i barem jednog novog trenera na klupi nekog rivala.

Istina, jednom se desilo da dva ista trenera vode dva vezana derbija, ali ne u Premijer ligi, nego u Kupu Bosne i Hercegovine. Riječ je o sezoni 2013/14. kada su Sarajevo i Željezničar igrali četvrtfinale Kupa BiH, a na klupama klubova u oba meča boravili Robert Jarni (FK Sarajevo) i Dino Đurbuzović (FK Željezničar). Sarajevo je prošlo dalje zbog postignutog gola u gostima, a ukupan rezultat u dvomeču bio je 1:1.

Posmatrajući samo ligu, od spomenutnog novembra 2012. godine, na klupi Sarajeva boravilo je devet različitih trenera računajući i sadašnjeg Mehmeda Janjoša. (Abdulah Oruč, Husref Musemić, Robert Jarni, Dženan Uščuplić u dva navrata, Ljupko Petrović, Meho Kodro, Almir Hurtić u dva navrata, Miodrag Ješić). U navedenom periodu samo Robert Jarni i Ljupko Petrović nisu odigrali nijedan sarajevski derbi u ligi, a Janjoša čeka prvi u ovom mandatu.

U istom vremenskom periodu, računamo li i Slavka Petrovića Željezničara je imao osam različitih trenerskih imena (Dino Đurbuzović, Admir Adžem, Almir Memić, Milomir Odović, Vlado Čapljić, Edis Mulalić, Miloš Kostić). Od njih samo Almir Memić i Vlado Čapljić nisu vodili klub u sarajevskom derbiju.

Po dva puta od novembra 2012. godine u sarajevskim derbijima učestvovali su Dženan Uščuplić (Sarajevo), Almir Hurtić (Sarajevo), Dino Đurbuzović (Željezničar) i Edis Mulalić (Željezničar).

Press konferencije pred sarajevske derbije u ovoj sezoni (Foto: Klix.ba)
Press konferencije pred sarajevske derbije u ovoj sezoni (Foto: Klix.ba)

Stoga, postavlja se pitanje da li će i Mehmed Janjoš i Slavko Petrović, koji se sastaju ove nedjelje u 15:00 sati na Koševu, u proljetnom dijelu sezone biti "komšije", sjediti na klupama istih klubova i odgovarati na pitanja novinara koji na press konferencijama pred derbije sjede na pločicama. Ili stoje.

Posljednjih 10 sarajevskih ligaških derbija i spisak trenera:

  1. maj 2012.: Sarajevo - Željezničar 2:2 (Dragan Jović - Amar Osim)
  2. novembar 2012.: Sarajevo - Željezničar 1:0 (Dragan Jović - Amar Osim)
  3. maj 2013.: Željezničar - Sarajevo 0:0 (Amar Osim - Abdulah Oruč)
  4. oktobar 2013.: Sarajevo - Željezničar 0:0 (Husref Musemić - Dino Đurbuzović)
  5. maj 2014.:Željezničar - Sarajevo 1:1 (Dino Đurbuzović - Dženan Uščuplić)
  6. novembar 2014.: Željezničar - Sarajevo 1:2 (Admir Adžem - Meho Kodro)
  7. maj 2015.: Sarajevo - Željezničar 0:0 (Milomir Odović - Dženan Uščuplić)
  1. oktobar 2015.: Željezničar - Sarajevo 1:0 (Edis Mulalić - Miodrag Ješić)
  2. april 2016.: Sarajevo - Željezničar 0:1 (Almir Hurtić - Edis Mulalić)
  3. juli 2016.: Željezničar - Sarajevo 1:1 (Miloš Kostić - Almir Hurtić)
  4. oktobar 2016. 15:00 sati: Sarajevo - Željezničar (Mehmed Janjoš - Slavko Petrović)