Nogomet
75

Plavi počeli s pripremama u starom sastavu, stigla ponuda za Zolotića

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igrači Fudbalskog kluba Željezničar počeli su sa pripremama za utakmice Evrope. Prema riječima menadžera Plavih, Amara Osima, sastav se ne bi trebao puno promijeniti do tada, već nakon odigranih evropskih utakmica. Naglasili su da u Evropu ne idu da bi se predali, već da se bore do kraja.

S obzirom na to da je ovo bila prva konferencija za novinare u sezoni 2014./2015., Osim je govorio o ciljevima kluba, očekivanjima i promjenama.

"Ciljeve kluba u najvećem dijelu određuje budžet. Manje je novca na raspolaganju za rad jer imamo obaveza koje moramo izmiriti . Prošle godine izmirili smo skoro milion KM obaveza i dok god ih imamo šepat ćemo jer pare koje zaradimo usmjeravamo na krpljenje rupa a ne za rad i napredovanje prvog tima", rekao je Osim naglasivši kako su to stari dugovi koji se moraju izmiriti zbog strogih kriterija licenciranja.

Izmjene u sastavu početkom prvenstva

Plavi očekuju da će svoje obaveze završiti za godinu i po najkasnije kada će se u potpunosti posvetiti jačanju kvaliteta tima.

"Pomoći će nam eventualna prodaja igrača, ali s druge strane prodaja znači i slabljenje ekipe. Morat ćemo neke zamijeniti. Početkom prvenstva pretpostavljam da ćemo ući s drugačijom ekipom. No, zasukat ćemo rukave, ljudi su na to navikli od Želje koji je uvijek imao problema jer ga niko nije sem prijatelja pomagao, a postali smo najbolji klub u državi", naglasio je Osim.

Osim je istakao kako će tim biti ojačan dječacima iz omladinskog pogona Plavih ukoliko bude bilo potrebe. Do sada je jedina konkretna ponuda stigla za Zolotića, ali menadžment nije zadovoljan ponuđenim te su u toku pregovori.

"Bučan je istakao želju sa ostankom, Selimović je još u fazi premišljanja. Filip će biti tu, Kerla nije tu, a nema ni Ramića. Tu je od novih jedino Turković, a pored njega ćemo tražiti jednog špica i stopera, a odlasci će diktirati dolaske. Čolić je otišao još prije šest mjeseci, a Brković, kojem je istekao ugovor, prešao je u redove Olimpica", rekao je Osim.

Juniori nova snaga Plavih

Novi trener Admir Adžem nije davao nikakva obećanja naglasivši da će se raditi punom parom.

"Znam što su me doveli i šta očekuju od mene - rad, da svaki igrač podigne svoj kvalitet, a samim tim će se podići kvalitet tima. Predano ćemo raditi", naglasio je Adžem dodavši kako je počastvovan ovom funkcijom koju smatra nagradom za dugogodišnji rad u omladinskom klubu Želje.

Danas je urađen i prvi trening, a u četvrtak Plavi idu na pripreme u Mrkonjić Grad. Potom se vraćaju u Sarajevu 18. juna, a 20. idu u Međugorje. Prva utakmica je 3. jula.

"Naše je da radimo. Nećemo se prepasti nikoga, nema predaje na terenu. Trenutna ekipa je dosta dobra, ali moramo biti spremni u svakom trenutku da nas neko od njih napusti,a to ćemo onda kroz rad u hodu rješavati. Prednost će imati mladi iz omladinskog pogona jer su ti dječaci tri-četiri godine radili kvalitetno i mislim da će se lako prilagoditi", rekao je Adžem.

Bitna podrška navijača

Kazao je kako se nada da će i navijači Željezničara prepoznati ovaj zaokret te da će stati uz klub i bodriti ga kao i do sada. Također, poručio je da nema razloga za pesimizam.

"Mladost ne mora uvijek značiti i slabiji kvalitet. Mnogo je primjera gdje su mlađi igrači nositelji igre. Sa 18 godina dobio sam priliku u bivšoj Jugoslaviji i iskoristio je", poručio je Adžem.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeni su i novi dresovi koje su nosili Nermin Zolotić, Damir Sadiković i Marijan Antolović. Dresovi su napravljeni u bijeloj, svijetlo i tamno plavoj boji, kombinirani sa zlatnim grbom. Dresovi će zvanično biti predstavljeni u evropskim utakmicama.