UEFA
0

Platini zaprijetio zbog organizacije Eura 2012.

Totalsport
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini uputio je još jednu javnu prijetnju Ukrajini, suorganizatorima Europskog prvenstva 2012. godine.
  • Postoji teoretska mogućnost da preselimo Evropsko prvenstvo - kazao je Platini, što je odmah na noge podiglo Njemačku koja iz prikrajka očekuje baš takav rasplet događaja i nudi stadione u Berlinu i Leipzigu kao trenutno spremne za organizaciju.

Podsjetimo da Ukrajina, u većoj mjeri, ali i Poljska imaju problema s organizacijom evropske nogometne smotre, a oni se odnose na stadionske, prometne i smještajne infrastrukture koji nikako ne zadovoljavaju visoke UEFA-ine kriterije.

Kakva je trenutna faza organizacije najbolje govori podatak da su Ukrajinci zatražili kredit koji je za finansiranje projekta organiziranja Eura 2012. odobrila Nacionalna banka u iznosu od 880 miliona eura.

Ipak, stopirao ga je tamošnji predsjednik Viktor Juščenko, svjestan da bi takvo zaduživanje u vrijeme "stezanja remena" moglo dodatno naškoditi finansijski potresenoj državi.