Nogomet
0

Platini uvodi pravila finansijskog fair play-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Francuz Michel Platini planira da uvede mjere protiv "finansijskog dopingovanja", kako bi ograničio utjecaj bogatih vlasnika na poslovanje klubova čiji su vlasnici piše "Times". U dokumentu koji je "Times " dobio na uvid, Platini je, na 60 stranica, izložio plan kojim namjerava da prisili klubove da troše samo novac koji su zaradili.

Vlasnicima klubova bi, prema planu za koji se Platini zalaže, bilo dozvoljeno samo da "ubrizgaju injekciju keša" samo u toku prijelaznih rokova, u iznosu koji bi bio strogo kontrolisan. Kako navodi "Times" to bi značilo da bi, na primjer, vlasnik Chelsea ruski milijarder Roman Abramovič u prvi tim mogao godišnje da uloži samo onoliko novca koliko mu propisi dozvljavaju, osim u slučaju da želi da investira u infrastrukturu ili u omladinsku ekipu, za šta neće postojati ograničenja.

Platini je, prenosi "Times", riješen da uvede pravila "finansijskog fair playa", čija bi primjena, kako se navodi, predstavljala početak nove ere u evropskom nogometu.