Nogomet
0

Platini upozorio Ukrajinu i Poljsku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini upozorio je na sjednici Izvršnog odbora UEFA-e u Zagrebu čelnike Poljskog i Ukrajinskog nogometnog saveza da ubrzaju s radovima na organizaciji Europskog prvenstva 2012. godine.

"Idućih četiri do šest mjeseci biti će ključnim ukoliko želimo izbjeći probleme u organizaciji EP-a. Moramo zaštititi kredibilitet cijelog projekta. Ovo je trenutak za mobilizaciju i čelnici u obje zemlje moraju shvatiti ozbiljnost situacije. UEFA će učiniti sve što može kako bi pomogla i jednoj i drugoj zemlji," naglasio je prvi čovjek UEFA-e, dok je glavni tajnik David Taylor upozorio. "Pripreme se moraju ubrzati. Više ne želimo obećanja, trebamo garancije da će radovi biti završeni na vrijeme."

Čelnici UEFA nisu direktno kazali da bi Poljska i Ukrajina mogle ostati bez domaćinstva, međutim sasvim je jasno da su dobile posljednje upozorenje. UEFA je nezadovoljna radovima na stadionima, autocestama, hotelima, zrakoplovnim lukama i ostalom infrastrukturom. S obzirom da niti Hrvatska i Mađarska nemaju završene potrebne stadiona, kao rezervna opcija nameće se Italija premda je Taylor naglasio kako UEFA nije razmatrala alternativno rješenje i zemlju koja bi mogla ugostiti EP.

Izvještaj o trenutačnom stanju u Poljskoj i Ukrajini glavna je tema svih razgovora u Zagrebu koji je ugostio predstavnike europskih nogometnih federacija na XXXII. Kongresu UEFA-e.

"Od kada su Poljska i Ukrajina prošlog travnja dobile domaćinstvo u obje zemlje se narušila politička stabilnost," kazao je glavni tajnik UEFA na novinarskoj konferenciji, te dodao "Čini mi se da se politička situacija u posljednje vrijeme popravila, no vrijeme curi, a radovi se odvijaju suviše sporo."

Predsjednik Poljskog nogometnog saveza Michal Listkiewicz je u izjavi za Reuters potvrdio ozbiljnost situacije, ali i naglasio kako nema bojazni od gubitka domaćinstva.

"Prošlogodišnja politička previranja usporila su radove. Međutim, situacija se popravila i organizacija EP-a nije ugrožena," kazao je Listkiewicz, dok je predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza, Grigori Surkis dodao: "Nažalost, današnjem stanju su pridonijeli izbori u obje zemlje, no vrlo sam optimističan i uvjeren kako projekt organizacije EP-a nije ugrožen.