Nogomet
0

Platini: SP zimi možda neće biti neizvedivo

Totalsport
Michel Platini (Foto: Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini potvrdio je da nacionalni savezi nisu iskazali protivljenje da se Svjetsko prvenstvo 2022. održi zimi, ali je dodao da postoji još nedoumica o tom pitanju.

Na Kongresu UEFA-e koji je održan u Dubrovniku nacionalni savezi su dali Platiniju dozvolu da na sjednici Izvršnog odbora Međunarodne nogometne federacije (FIFA) sljedeći mjesec podrži prebacivanje SP-a 2022. iz ljetnog razdoblja u zimsko. Razlog su, dakako, ekstremno visoke temperature koje tokom ljetnih mjeseci vladaju u Kataru.

"U oktobruništa neće biti odlučeno. Radi se o otvorenoj raspravi s puno špekulacija. Znam jedino da će biti održana sjednica Izvršnog odbora FIFA-e, a šta će reći predsjednik Sepp Blatter, ne znam", rekao je Platini.

Francuz ne krije da bi bilo bolje da se SP u Kataru održi zimi, ali kamen spoticanja su očito čelnici najvećih klubova i najjačih liga kojima nije u interesu prekidati natjecanje na nekoliko sedmica tokom jeseni i zime.

"Ne znam hoće li to biti izvedivo. Blatter će pokušati, ali nije isključeno da će biti nemoguće održati SP zimi", zaključio je Platini.