Nogomet
0

Platini: Sir Alex je istinski vizionar

Totalsport
Alex Ferguson (Foto: AFP)
Alex Ferguson (Foto: AFP)
Sa svih strana svijeta stižu reakcije na odluku Sir Alexa Fergusona da nakon 27 godina na klupi Manchester Uniteda na kraju ove sezone ode u trenersku penziju.

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter putem Twittera je poručio:

"Njegovi uspjesi u ovom sportu svrstavaju ga, bez imalo dvojbe, među najveće. Bila mi je čast uručiti mu nagradu prije dvije godine na svečanosti Zlatne lopte. Hoće li se njegova dugovječnosti ikada ponoviti?"

Oglasio se i predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini.

"Sir Alex je dao veliki doprinos nogometu, ne samo u Škotskoj i Engleskoj, nego i širom Evrope i šire. Njegova predanost, posvećenost detaljima i jedinstveno oko za talente, donijeli su mu bogate nagrade tokom više od 30 godina karijere. Njegova je biografija praktično unikatna u poslu u kojem je uobičajenije fokusiranje na kratkoročna rješenja, nego na dugotrajnu viziju. On je istinski vizionar i nadam se da će nastaviti surađivati s UEFA-om i dijeliti svoje fantastično znanje", istaknuo je Platini.

Svoja su razmišljanja podijelili i mnogi bivši igrači Uniteda koje je Ferguson trenirao od 1986. godine kada je sjeo na klupu engleskog velikana.

"On je velik čovjek. Potpuno sam šokiran. Njegova su postignuća nevjerovatna, nikad se više neće ponoviti takav trener. Uvijek me je tretirao poput sina. Prije samo dvije sedmice je govorio kako će ostati još dvije godine, tako da je ovo veliki šok", rekao je Paul Ince, a Peter Schmeichel je dodao:

"Ova vijest mi je došla kao apsolutna bomba. Razočaran sam i šokiran".

Poštovanje velikom treneru izrazili su i igrači suparničkih klubova. Kapetan Manchester Cityja Vincent Kompany napisao je na Twitteru:

"Sir Alex, jedan od najboljih trenera svih vremena. Nakon više od 26 godina uspjeha, svi smo mu dužni iskazati počast".

Iz velikog Unitedovog rivala Arsenala su poručili:

"Svi u Arsenalu žele Sir Alexu Fergusonu zdravlje i sreću nakon njegove odluke o odlasku u mirovinu".

Vijest dana u Engleskoj nije mogla proći ni bez komentara britanskog premijera Davida Camerona.

"Dometi Sir Alexa Fergsuona u Manchester Unitedu su bili izvanredni. Nadam se da će njegovo umirovljenje barem malo olakšati život mojem klubu Aston Villi", našalio se Cameron putem Twittera.