Oštar start
0

KOLUMNA / Plaćenici ili patriote, pitanje je sad?!

Piše: Bakir Tiro
Jeste li potisnuli u zaborav sramotan poraz od Francuske? Da, onaj u drugom kolu kvalifikacija za Euro 2012, kada su naši prosječni i ispod prosječni fudbaleri poniženi od "trikolora". Onda, kada pred svojih 25.000 navijača nisu pošteno ni "primirisali" ka golu Llorisa.

Ovo "prosječni i ispod prosječni" ne odnosi se na rijetke. Međutim, i oni u posljednje vrijeme, pod dirigentskom palicom selektora Safeta Sušića, igraju loše.

Pobjeda odiše sramotom

Pamtite još dobro i trijumf u prvom kolu nad slabašnim Luksemburgom (0:3)? Ispostavilo se i pobjeda nad autsajderom odiše sramotom!

Naime, fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine, u danima prije starta kvalifikacija. ucjenjivački su se odnosi prema čelnicima N/FS BiH. Ne, nisu tražili njihove eksplicitne ostavke, što priželjkuje gotovo cijela javnost. Ultimativno su insistirali na premijama koje su dogovorene za vrijeme "vladavine" Miroslava Ćire Blaževića. Naravno, našim "zvjezdicama" uslišena je novčana želja, pa su oni posljednji koji bi javno i krišom trebali govoriti "Savez napolje". Ustvari, oni to i ne govore. Osim, u rijetkim izjavama kada im je u cilju da "koketiraju" sa navijačima.

Igračima je itekako dobro i pod urušenim krovom N/FS BiH. Imaju vrhunske uslove za pripreme, po uzoru na sve najjače selekcije Evrope. Imaju nešto i što drugi nemaju! Dobijaju novac i za pobjede nad najslabijim selekcijama svijeta.

Dakle, naši reprezentativci po okupljanju za narednu kvalifikacionu utakmicu sa Albanijom, za pobjedu nad Luksemburgom naplatit će po 4.000 KM. Dobro ste pročitali! Nije greška! Da stvar bude još ironičnija, to je samo pola eventualne premije. Ukoliko se kvalificiraju na EP, za osvajanje bodova u Luksemburgu dobit će još po 4.000 KM.

No, najveći nonsens bio bi da su naši iz Luksemburga donijeli bod. Zamislite, i tada bili bi nagrađeni! Pred okupljanje uoči meča sa Albancima u tom slučaju naplatili bi po 2.500 KM, pola iznosa od premije za svaki bod u kvalifikacijama za EP.

Pravilnik prilagođen milionerima

Druga polovina premija za svaki meč (pobjeda ukupno 8.000 KM, remi 5.000 KM) stornira se i isplaćuje u slučaju plasmana na šampionat u Ukrajinu i Poljsku. Pravilnik očito pun rupa. Tačnije, prilagođen "patriotama" u dresu fudbalske reprezentacije BiH.

Bit će zanimljivo vidjeti da li će se ijedan od naših milionera odreći premija za pobjedu nad Luksemburgom, odnosno pokloniti novac u humanitarne svrhe?

U ovoj zemlji puno je gladnih koji grizu nokte i preznojavaju se bezrezervno navijajući za bh. reprezentativce. Oni su istinske patriote koji bodre svoju zemlju, a za čiji dres igraju veoma dobro plaćeni igrači. Samo u prošlim kvalifikacijama za Mundijal u JAR-u svaki od reprezentativaca zaradio je preko 25.000 maraka u kešu. Ko je platio porez na isplaćene premije? Posao za finansijske inspektore...

Uz sve do sada ispričano svi igrači za dan proveden na pripremama reprezentacije BiH dobiju po 20 eura. Ma, njima je sjajno!

I za kraj. Mnogi su se uhvatili za glavu prije nekoliko dana, kada je selektor Sušić rekao da bi "u meču sa Albancima 8. oktobra u Tirani bio zadovoljan i bodom".

Sada je stvar jasna kao dan. A, kako i ne bi bili zadovoljni remijem?! Igrači i članovi stručnog štaba za "nulu" dobili bi po 2.500 KM premija.

Plaćenici ili patrote, pitanje je sad?!