Analiza igrača sa spiska
16

Pjanićeva i Džekina forma najveći razlog za optimizam Prosinečkog pred ključne utakmice

K. H.
Robert Prosinečki (Foto: I. Š./Klix.ba)
Robert Prosinečki (Foto: I. Š./Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki može biti zadovoljan trenutnom formom u kojoj se nalaze ključni Zmajevi pred dvije izuzetno važne utakmice protiv Finske i Grčke koje nas mogu vratiti u borbu za plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije.

Selektora najviše može radovati forma glavnih igrača - Miralema Pjanića i Edina Džeke koji nose igru Juventusa odnosno Rome, a pozitivno je i to što su Sead Kolašinac i Edin Višća također standardni igrači u Arsenalu i Bašakšehiru.

Golmani

Ibrahim Šehić je standardni prvi golman turskog Erzumura i od dolaska u ovaj klub nema nikakvih problema s minutažom, a raduje forma Kenana Pirića koji se ove sezone izborio za mjesto prvog golmana Maribora.

Jasmin Burić, treći golman sa spiska selektora Prosinečkog, također je branio tri posljednje utakmice za izraelski klub Hapoel Haifa.

Odbrana

Što se tiče odbrane, svakako da najviše raduje forma i minutaža Seada Kolašinca koji je nakon povratka na teren standardni igrač u ekipi Arsenala i još uvijek suvereno drži mjesto u prvoj postavi, mada je činjenica da će mu to biti puno teže kada se u potpunu fizičku formu vrati Kieran Tierney koji je u klub stigao kao veliko pojačanje iz Celtica.

Toni Šunjić je standardan u ekipi Dinama iz Moskve, propustio je tek jedan meč u Kupu Rusije, a igrao je svih 90 minuta u nedavnom porazu svog kluba od Rostova u gostima rezultatom 3:0. Ermin Bičakčić je nakon poraza Hoffenheima od Freibruga rezultatom 3:0 sredinom septembra izgubio mjesto u prvoj postavi i posljednje dvije utakmice nije igrao u početnom sastavu, baš kao ni Ervin Zukanović koji je nakon utakmice protiv Armenije odigrao tek jedan meč za Al Ahli.

Eldar Ćivić odigrao je samo jedan meč za Ferencvaroš u ovoj sezoni, dok je Marko Mihojević standardan u Erzgebirgeu Aueu. Adnan Kovačević će također u dobroj formi dočekati ovo okupljanje s obzirom na to da je bitan igrač u Koroni, a Zoran Kvržić igrao je za Rijeku u posljednja dva meča.

Vezni red

Od veznih igrača raduje forma bivšeg mladog reprezentativca Stjepana Lončara koji je bitna karika u Rijeci, a raduje i adaptacija Muhameda Bešića u novom klubu (Sheffield United) gdje je ljetos stigao iz Evertona. Iako još uvijek nema minutažu, Bešić je dobio pohvale od trenera koji ga je istakao kao jednog od rijetkih igrača koji želi da se izbori za mjesto u timu.

Gojko Cimirot je također standardan u Standardu iz Liegea, a u najboljoj formi je Miralem Pjanić koji pod vodstvom Maurizija Sarrija briljira u dresu Juventusa i afirmisao se u jednog od najboljih i najvažnijih igrača Stare dame. Elvis Sarić je bez ikakve minutaže u Al Ahliju i njegov poziv u reprezentaciju ima najmanje smisla kada se pogleda selektorov spisak, a Rade Krunić je protiv Fiorentine za vikend upisao prve minute u dresu Milana. Ipak, debi je bio neslavan jer su Rossoneri poraženi, ali raduje činjenica da je ovaj rođeni Fočak dobio prve minute u italijanskom velikanu.

Amer Gojak se posljednjih dana nalazi u nemilosti trenera Dinama Nenada Bjelice zbog, kako su pisali hrvatski mediji, taktičkih razloga, navodno jer nije radio stvari koje je ovaj stručnjak tražio od njega. Posljednjih utakmica Gojak je dobio "hlađenje" kod Bjelice, ali sigurno je da će se on vratiti u tim Modrih i da će svojim igrama vratiti povjerenje trenera.

Haris Duljević se još uvijek nije oporavio, a raduje svakako i odlična forma Mate Jajala koji odlično igra u dresu Udinesea i koji je svojim igrama zaslužio poziv za povratak u reprezentaciju.

Napad

Pored Miralema Pjanića, selektora Roberta Prosinečkog svakako najviše raduje činjenica da je kapiten nogometne reprezentacije BiH Edin Džeko u fantastičnoj formi i da je ove sezone glavna napadačka snaga Rome. S nadom da će tu formu prenijeti i u dres reprezentacije, nema sumnje da će Džeko opet biti prvi izbor selektora za utakmice protiv Finske i Grčke.

Poziv u reprezentaciju je nakon dugo vremena dobio i Izet Hajrović koji, zanimljivo, posljednji mjesec ima velike probleme s pronalaskom prave forme, a slične problem ima i Riad Bajić koji nikako da se u dresu Konyaspora vrati na nivo koji su navijači od njega navikli gledati.

U dobroj formi reprezentaciji će se priključiti i Armin Hodžić, a standardan u svojoj ekipi je i Edin Višća čiji Bašakšehir ove sezone ima puno problema s rezultatima i nisu ni blizu nivoa iz prošle sezone.

S obzirom na to da su pred nama tek utakmice u okviru Lige prvaka i Evropske lige, nakon čega se igra još jedan ligaški vikend, Zmajevima je ostalo sasvim dovoljno prostora da dodatno poprave formu, nekima da se vrate u staru, a za Harisa Duljevića se nadamo da će se što prije oporaviti i vratiti na teren.

Zmajevi 12. oktobra dočekuju Finsku na stadionu Bilino Polje u Zenici, a utakmica počinje u 18:00 sati. Tri dana kasnije, odnosno 15. oktobra, bit će gosti Grčkoj, a ta utakmica će biti odigrana u terminu od 20:45 sati.

Tabela Grupe J

:
  1. Italija 18
  2. Finska 12
  3. Armenija 9
  4. BiH 7
  5. Grčka 5
  6. Lihtenštajn 1