Serie A
62

Pjanić protiv Džeke u velikom derbiju Juventusa i Rome u Torinu

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Samo četiri boda dijele prve četiri ekipe u italijanskoj Seriji A, a ukoliko Roma večeras uspije srušiti Juventus u Torinu u derbiju 18. kola, koji počinje u 20:45 sati, onda će razlika između prvoplasirane i četvrtoplasirane ekipe iznositi samo dva boda.

Roma u veliki derbi ulazi s utakmicom manje u odnosu na Napoli, Juventus i Inter, ekipe koje zauzimaju prva tri mjesta, tako da će Roma i u slučaju eventualnog poraza biti blizu vrhu tabele, pod uslovom da slavi u zaostalom meču protiv Sampdorije u gostima.

Vučica najviše može žaliti zbog dva remija upisana protiv Genoe (1:1) i Chieva (0:0), oba upisana u gostima. Posebno ostaje žal za remijem protiv Genoe kada je meč odlučila glupost kapitena Daniele De Rossija koji je prvi vodstvu rezultatom 1:0 bespotrebno napravio penal i dobio crveni karton.

Juventus je najteže udarce dobio od Lazija kod kuće i od Sampdorije u gostima, jer ovi klubovi su mu nanijeli jedina dva poraza u ligi ove sezone.

Najbolji napad protiv najbolje odbrane

Ekipa Massimiliana Allegrija je postigla 44 gola u dosadašnjem dijelu prvenstva i po tome je najbolja u Seriji A, a najveće zasluge u takvom učinku imaju Paulo Dybala, koji je postigao 12, i Gonzalo Higuain, koji je skupio devet pogodaka.

Ipak, navijače Stare dame može brinuti podatak da je Dybala posljednje dvije ligaške utakmice ulazio s klupe te da je u posljednjih 11 ligaških utakmica postigao tek dva gola.

Izostavljanje Dybale iz ekipe Allegri je objašnjavao tako što je kazao da je "na Dybalu stavljena prevelika odgovornost" ukazujući da se Argentinac ne nosi najbolje pod takvim okolnostima. Italijanski stručnjak je dodao da od Dybale "očekuje više".

Roma možda nema najbolji napad, ali ima najbolju odbranu lige koja je primila samo 10 golova do sada, od čega samo tri u sedam gostujućih mečeva po čemu je najbolja odbrana u najboljih pet liga Evrope zajedno s Barcelonom.

Upravo taj defanzivni učinak u gostima može ohrabriti ekipu Eusebija Di Francesca pred najteže gostovanje u prvenstvu. Uz to, Roma u Torino putuje s nizom od devet utakmica bez poraza u Seriji A pri čemu je upisala sedam pobjeda.

Pjanić ili Džeko

Bit će ovo novi duel Pjanića i Džeke koji su u sezoni 2015/16. skupa nosili dres Rome i, sjetit ćete se, donijeli jednu pobjedu Vučici nad Juventusom u Rimu. Tada je bh. tandem krajem avgusta 2015. godine postigao po jedan gol u pobjedi Rome rezultatom 2:1.

Od prošle sezone Pjanić i Džeko su rivali, a pokazali su se kao neizostavni faktori svojih timova. Pjanić je, zajedno s Radjom Nainggolanom i Marekom Hamšikom, izabran za najboljeg veznjaka lige za prošlu sezonu, dok je Džeko odnio titulu najbolje strijelca lige s 29 postignutih golova u prošloj sezoni.

U dresu Juventusa Pjanić je u ovoj sezoni Serije A postigao tri gola i podijelio osam asistencija, a posebno se istakao proteklog vikenda u pobjedi nad Bolognom (3:0) u gostima kada je postigao prelijep gol iz slobodnog udarca te upisao asistenciju.

Džeko je odlično otvorio ovu sezonu u ligi i nakon šest odigranih mečeva na svom kontu je imao sedam postignutih golova. Ipak, od tada, u 10 ligaških mečeva postigao je samo jedan gol. Iako je Džeko u golgeterskoj krizi, trener Di Francesco nerijetko napominje koliko je Džeko bitan igrač za Romu.

Roma u ovom meču uglavnom može računati na standarne prvotimce, dok će Juventus ponovo biti bez povrijeđenog Gianluigija Buffona, a upitni su i nastupi Marija Mandžukića i Juana Cuadrada.

Tabela: