Puno prostora za napredak
10

Piše historiju: Edin Džeko deseti najbolji strijelac Rome svih vremena

Piše: K. H.
Edin Džeko (Foto: EPA-EFE)
Edin Džeko (Foto: EPA-EFE)
Edin Džeko pogotkom protiv Empolija stigao je na deseto mjesto liste najboljih strijalaca Rome svih vremena sa 78 postignutih pogodaka.

Džeko je prije tri godine kao veliko pojačanje iz Manchester Cityja stigao u Romu, a nakon prve sezone u kojoj se privikavao na Seriju A, u drugoj sezoni u potpunosti je eksplodirao i ponio je epitet najboljeg strijelca lige.

U trećoj sezoni Džeko je opet bio najbolji strijelac Rome, a u januaru se nalazio na korak od transfera u londonski Chelsea koji ga je pokušao dovesti u svoje redove. Ipak, na kraju je odlučio ostati u Romi i ovaj tim odveo je do historijskog polufinala Lige prvaka u kojem su u dvomeču poraženi od Liverpoola.

Dijamant je nedavno postigao hat-trick protiv Plzena u Ligi prvaka, a nedavno je protiv Empolija postigao novi pogodak čime je stigao do brojke od 78 golova za Romu.

Zahvaljujući tom pogotku, Džeko se probio na deseto mjesto liste najboljih strijelaca Rome svih vremena, a sigurno je da će do kraja ove sezone dodatno popraviti svoju statistiku čime će još više napredovati na ovoj listi.

Najbolji strijelac Rome svih vremena je, iz ove perspektive, nedohvatljivi Francesco Totti sa 307 pogodaka, a na drugom mjestu je Pruzzo koji je postigao 138. Amadei je na trećem sa 111 pogodaka, pet više od Volka koji je na četvtom mjestu.

Manfredini je peti sa 104 pogotka, Montella šesti sa 102, a oni koje će Džeko do kraja ove sezone gotovo sigurno prestići su Balbo na sedmom mjestu sa 87 pogodaka, Delvecchio na osmom sa 83 i Da Costa na devetom sa samo jednom pogotkom više od Džeke.